Разрешават на психично болните в САЩ да купуват оръжие

  • 16 февруари 2017 07:59

  • 7306
  • 3
Разрешават на психично болните в САЩ да купуват оръжие
© Getty Images/Guliver

Сенатът в САЩ гласува да бъде блокирана наредба от времето на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, която би попречила на около 75 000 души с психически разстройства да си купуват огнестрелни оръжия. Отхвърлянето на мярката сега отива за разглеждане от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който се очаква да го подпише, съобщи Асошиейтед прес.

Наредбата бе опит на Обама да затегне федералния контрол над продажбата на оръжия след убийството на 20 ученици и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, Кънектикът. Двадесетгодишен мъж, страдащ от синдрома на Аспергер и от обсесивно-компулсивно разстройство, уби майка си, след което отиде в училището и извърши масовото убийство и после се самоуби.

Наредбата на правителството на Обама изискваше администрацията за социално осигуряване да изпраща имената на поставените под запрещение лица с умствени проблеми, получаващи социални помощи.

Но депутати, с подкрепата на Националната асоциация за огнестрелно оръжие и правозащитни организации се противопоставиха на мярката и насърчиха Конгреса да предприеме процедура по анулирането й. Наредбата може да бъде анулирана, когато двете камари на Конгреса приемат с обикновено мнозинство обща резолюция срещу нея и след това президентът я подпише.

Приета в Сената с 57 гласа и 43 против, отмяната на наредбата чака одобрение от Тръмп.

Според критици мярката несправедливо слагала клеймо на хората в неравностойно положение и била в нарушение с тяхното конституционно право да носят оръжие. "Ако има вероятност конкретен човек да прояви агресия заради менталното си заболяване, правителството трябва да го докаже", каза сенаторът републиканец от Аризона Чарлз Грасли, който бе основният застъпник на анулирането на нормативния акт, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7306 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.19 | 20:27

3
"ЛУДА КРАВА " ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ОТНАСЯ ДО ЕДНА ДЪРЖАВА -КРАВАРИЯ ...С ПРЕЗИДЕНТ НАЧЕЛО ..ЛУД ..ЗА ВРЪЗВАНЕ..
сена

2017.02.18 | 12:21

2
Супер не е лошо да се избият сами без да воюват срещо други.
Аз

2017.02.18 | 12:20

1
Да се изтрепят дано ..... а дано ама надали !

Добави коментар

Водещи новини