Ким Чен-нам е молил брат си в писмо да пощади живота му, твърдят депутати

  • 15 февруари 2017 18:41

  • 17807
  • 0
Ким Чен-нам е молил брат си в писмо да пощади живота му, твърдят депутати
© Getty Images

Ким Чен-нам, завареният брат на севернокорейския лидер, преди пет години е молил по-малкия си брат да пощади живота му. Това са разказали двама южнокорейски парламентаристи, получили информации от южнокорейската разузнавателна служба, предаде Ройтерс

Те са казали, че Ким Чен-нам е написал писмо до Ким Чен-ун, дошъл на власт след кончината на баща им Ким Чен-ир през декември 2011 г. В писмото Ким Чен-нам е помолил Ким Чен-ун да оттегли издадена от севернокорейския лидер заповед да бъде убит.

"Ние нямаме къде да отидем, няма къде да се скрием. Знаем, че единственият начин да избягаме е самоубийството", написал Ким Чен-Нам в писмото до брат си, разказва южнокорейският депутат Ким Бюн-ки. Той допълва, че южнокорейската разузнавателна служба му казала за съществуването на тази заповед. Тя била издадена от младия и непредвидим Ким Чен-ун, след като дошъл на власт. Имало дори покушение срещу Ким Чен-нам през 2012 г., разказва депутатът

"Ким Чен-ун е казал за заварения си брат: "Мразя го. Така че ме отървете от него", разказва Ким Бюн-ки.
Според анализатори Ким Чен-ун вярвал, че неговият заварен брат може да бъде използван при опит за сваляне на режима.

Агенцията припомня за залавянето на Ким Чен-нам на летището Нарита в Токио през 2001 г., където бил придружаван от съпругата си, детето си и бавачката на детето и пътувал с паспорт на Доминиканската република. Тогава той казал, че семейството му отивало на посещение в Дисниленд. Четиримата са депортирани през Пекин в Северна Корея.

Майката на Ким Чен-нам - актрисата Сон Хе-рим, умира в Москва след дългогодишна депресия. Ким Чен-нам е споделял, че често пъти посещавал гроба й в руската столица. След ареста му на летището в Токио той прекарал повечето време зад граница, първо в Китай, а после в Макао. Той имал жени и деца и на двете места, твърди южнокорейското разузнаване.

"Тъй като учих на Запад, можех да се насладя на свободата още от ранна възраст и продължавам да обичам свободата", разказва Ким Чен-нам пред японския журналист Йоджи Гоми, написал книга за него през 2012 г.
"Причината, поради която посещавам Макао толкова често е, че той е най-свободното и либерално място близо до Китай, където живее семейството ми", допълнил тогава той.

Една жена е арестувана досега във връзка убийството на Ким Чен-нам. Тя бе идентифицирана като 28-годишната Доан Тхи Хуон, предаде Франс прес, като цитира ръководителят на малайзийската полиция Халид Абу Бакар. Жената била задържана на летището в Куала Лумпур тази сутрин. Полицията засега не казва какво е търсила тя на летището два дни след убийството на Ким Чен-нам.

Малайзийският вестник "Стар" цитира Фадзил Ахмат, ръководител на криминалните разследвания в малайзийския щат Селангор, който разказва за последните минути от живота на Ким Чен-нам на летището.

"Той е казал на гишето за прием на пътници в залата за заминаващи пътници, че някои го е напръскал с течност в лицето. Веднага е бил пратен в клиниката на летището. Той казал, че има главоболие и изглеждал на път да припадне. Получил сърдечна криза. Качили са го в линейка и на път за болница е констатирана смъртта му".

Според Асошиейтед прес той казал на медицински работници, преди да почине, че е бил атакуван с химически спрей.

Аутопсията на Ким Чен-нам бе извършена от отдела по съдебна медицина в болницата на Куала Лумпур. Резултатите все още не са публикувани, допълва Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
17807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини