Руски облак тегне над Тръмп

  • 15 февруари 2017 13:55

  • 5832
  • 7
Руски облак тегне над Тръмп
© Getty Images/Guliver

Въпросите за връзките на администрацията на Тръмп с Русия едва ли ще изчезнат с оставката на съветника по националната сигурност Майкъл Флин. В ход са разследвания, вероятно ще последват и нови, както от страна на администрацията, така и от Конгреса. Американски служби, включително ФБР, разследваха руската намеса в президентските избори през 2016 г. А три комисии в Конгреса продължават собствени разследвания, които включват и преглед на връзките между руски официални лица и членове на предизборната кампания и на администрацията на Тръмп, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това не е първият случай, в който Тръмп се дистанцира от свой съветник по повод на връзки с Москва. В края на август Пол Манафорт подаде оставка като шеф на кампанията на Тръмп след разкрития на Асошиейтед прес, че негова фирма тайно е лобирала от името на бившата управляваща проруска политическа партия в Украйна.

"Ню Йорк таймс" съобщи вчера, че хора от кампанията на Тръмп, включително Манафорт, многократно са влизали в контакти със служители от руското разузнаване в годината преди изборите. В САЩ са знаели за тези контакти от справки за проведените телефонни разговори и от записи на подслушани разговори, писа вестникът.

АП се свърза с Манафорт късно снощи и той каза, че не е бил разпитван от ФБР за тези предполагаеми контакти. "Никога не съм говорил с хора, знаейки, че те са служители на руското разузнаване, и никога не съм имал нищо общо с руското правителство, нито с администрацията на Путин или с какъвто и да е проблем от тези, които се разследват днес", каза Манафорт.

Длъжностни лица, разговаряли анонимно с "Ню Йорк таймс", казаха, че те все още не са видели никакви доказателства за сътрудничество на кампанията на Тръмп с Русия относно хакерството или други опити да се повлияе на изборите.

Собствените връзки на Тръмп с Русия също породиха въпроси в светлината на приятелското му отношение към отдавнашния противник на САЩ и на нежеланието му да критикува президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, дори и по въпроса за руската анексия на Крим през 2014 г.

Тук не става дума само за промяна на политиката към Русия, както администрацията желае да представи нещата, а за онова, които стои зад тази промяна", каза конгресменът от Калифорния Адам Шиф - най-важният демократ в комисията по разузнаването на Камарата на представителите, една от структурите в Конгреса, разследващи тези въпроси. Според Шиф остават открити редица въпроси за връзките на кампанията на Тръмп с Русия и дали някой е помогнал на Москва в хакерството й.

"Въпросът не е само, че един служител на администрацията е бил уличен в лъжа. Въпросът е, че лъжецът се оказа съветникът на президента по националната сигурност, и то по въпрос от централно значение. Така че нещата са много сериозни", подчерта Шиф.
Според администрацията на (бившия президент Барак Обама) Русия се е намесила в изборите през 2016 г. с цел да подпомогне избирането на Тръмп. Самият Тръмп призна, че Русия е хаквала имейли на Демократическата партия, но отрича това да му е помогнало да спечели изборите.

Тези разследвания и твърде необичайното оттегляне на съветника по националната сигурност след само 24 дни на поста, поставиха републиканците в неловкото положение да разследват лидера на собствената си партия. Високопоставени конгресмени републиканци продължават да отхвърлят исканията на демократите за създаване на независима комисия по "руското" разследване. Конгресните разследвания са в ръцете на председатели републиканци, а разследването от страна на изпълнителната власт също е под надзора на хора, назначени от Тръмп.

Във вторник републиканските лидери наблягаха на аргумента, че Флин е подвел вицепрезидента Майк Пенс относно същността на контактите си с руския посланик, а по никакъв начин не поставяха въпроса за отношенията между Флин и посланика. Демократите казват, че ключов въпрос тук е дали Флин е нарушил дипломатическия протокол, а потенциално и закона, обсъждайки американските санкции с Москва преди встъпването на Тръмп в длъжност.

Министерството на правосъдието предупреди Белия дом в края на миналия месец, че Флин може да се окаже под риск да бъде шантажиран заради противоречията между начина, по който той публично представя разговорите си с руския посланик, и онова, което служители на разузнаването знаят за тези разговори.

"Не може един съветник по националната сигурност да подвежда вицепрезидента и други", каза председателят на Камарата, републиканецът Пол Райън от щата Уисконсин.

Даниъл Джоунс, бивш главен разследващ на сенатската комисия по разузнаването, каза, че е важно Конгресът да проучи връзките на Флин с Русия и то така, че това да не попречи на по-широкото разследване за намесата на Русия в изборите през 2016 г. "Това е въпрос на правилен баланс между властите и не трябва да се превръща в политически въпрос", посочи той.

От друга страна, конгресменът от Калифорния Девин Нунес - председател на комисията по разузнаването в Камарата, каза, че правата на Флин са били нарушени с подслушването на разговорите му с руския посланик. "Аз съм просто шокиран, че никой не обръща внимание на истинското престъпление тук. Телефонен разговор на един американски гражданин е прехванат, а после записът "изтича" към медиите", посочи Нунес. Той добави, че смята да попита ФБР "какво, по дяволите, става".

ФБР има широки правомощия да подслушва разговорите на обекти на чуждото разузнаване, включително дипломати, вътре в САЩ.
В писмото с оставката си Флин отрича да е вършил нещо нередно, като само посочва, че "по невнимание е дал непълна информация на вицепрезидента и други относно телефонните си разговори с руския посланик".

Сенаторът демократ Рон Уайдън от Орегон, член на сенатската комисия по разузнаването, която вече разследва намесата на Русия в изборите през 2016 г., смята, че оставката на Флин поражда още въпроси. Например, каза той, остават без отговор въпросите колко разговори фактически е имал Флин с руснаците и дали други хора са знаели за тях.

Председателят на същата комисия - сенаторът от Северна Каролина Ричард Бър, каза, че голяма част от нейното разследване ще става при закрити врата, но Уайдън контрира, че ще настоява слушанията и констатациите да станат публични.

Републиканецът Линдзи Греъм, който оглавява разследването на сенатската съдебно-правна подкомисия по намесата на Русия в изборите през 2016 г., също сподели опасенията на Уайдън за това дали Флин е действал сам и без зададени насоки, осъществявайки контактите си. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че Тръмп не е давал указания на Флин да обсъжда американските санкции с руснаците. "Не, абсолютно не", подчерта Спайсър.

"Мисля, че повечето американци имат право да знаят дали това е била или не заблуждаваща маневра на Флин, или пък той просто е говорил от името на някой друг в Белия дом", каза Греъм пред Си Ен Ен във вторник.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5832 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ХОРА , БДЕТЕ

2017.02.25 | 19:51

6
Червената проказа е пуснала пипала и паразитни структури по целия свят ,с тайната надежда да сринат демокрацията и на нейно място да се настани гнусния и безчовечен комунистически режим и крадлива диктатура !
така е, бдете хора

2017.02.25 | 19:53

7
За разлика от теб, младият човек гледа настоящето и в него вижда една насилсвена демокрация, която донесе милионо емигранти и незнам си колко си терористи, които пукат като пуканки из европеиските столици, а най големият м истрах за вбъдеще е , че никога няма даси пусна детето спокойно на училище,

2017.02.17 | 19:55

3
Пич, вземай си редовно хапчетата или спри да се друсаш. Комунизмът умря преди близо 30 години. Сега водещи са икономическите интереси, а не идеологическите. А в тази област руснаците са като невинни дечица пред американските евреи. Впрочем, комунизмът беше финансиран и установен в Русия именно от евреи.

2017.02.17 | 01:09

2
Хората бдят, ама психолозите и тия от Карлуково не. Изпуснали са те. Пий хаповете, както те съветва пишекия преди мен и си гледай живота, ако имаш такъв.

2017.02.17 | 20:36

5
По-скоро еврейски. Еврейското лоби ще направи всичко възможно да разсипе всеки, който дръзне да намалява напрежението в света.
оня с коня

2017.02.17 | 20:36

4
Само много тъп ама мноооого тъп не вижда пипалата на еврейте навсякъде, и вярва че Русия била агресивна. Където са се появили с тая псевдо демокрация следва разруха , безработица, глад , войни, демографска криза, и не на последно място безчовечност.
Бачо Киро

2017.02.16 | 10:14

1
Доката падна в ционистката клопка .Няма измъкване.Ще ни запалят тези нови юдеи.

Добави коментар

Водещи новини