В Рио извикаха армията за поддържане на сигурността по време на карнавала

  • 14 февруари 2017 21:06

  • 3177
  • 0
В Рио извикаха армията за поддържане на сигурността по време на карнавала
© gettyimages (архив)

Войници от бразилската армия ще бъдат разположени в Рио де Жанейро до 22 февруари, когато завършва традиционният за бразилския град карнавал, предаде БТА, цитирайки АП.

Това става със специален указ на президента Мишел Темер, публикуван днес по искане на губернатора на Рио де Жанейро Луис Фернандо Песао. Губернаторът искаше войските да останат в града до 5 март, но президентът реши, че това е твърде дълъг срок.
Войниците ще трябва да се грижат за сигурността, защото полицаите заплашват да стачкуват по време на карнавала, а анархистите заплашват с улични бунтове и безредици по времето, когато парламентът ще гласува строгите мерки за икономии. Изплащането на заплатите на полицаите се забавя заради финансовата криза в страната.

Властите в друг бразилски щат - Еспирито Санто, започнаха дисциплинарна процедура за уволнението на 161 военни полицаи, които отказаха да патрулират над една седмица, настоявайки за по-високо заплащане. Техният протест доведе до вълна от насилие в щата, при която бяха убити над 140 души.

Според АП военната полиция в Бразилия има ключова роля за поддържане на реда и сигурността и нейните представители нямат право на стачка. Според властите отказът от патрулиране е фактически незаконна стачка. Повечето от полицаите подновиха патрулирането, но властите поискаха помощ и от армията. В щата бяха изпратени над 3000 войници, които все още поемат част от задълженията на неподчиняващите се полицаи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини