Ким Чен Ун доволен от изстрелването на ракетата

  • 13 февруари 2017 21:12

  • 10636
  • 7
Ким Чен Ун доволен от изстрелването на ракетата
©

Освен обичайната пропаганда извършеното от Северна Корея изпитание на нова балистична ракета със среден обсег съдържа важен елемент, който може да породи тревога, предаде БТА, позовавайки се на АП.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че ракетата предоставя на Пхенян нов потенциал за ядрено нападение. Той заяви, че ракетната индустрия на КНДР "прави съществен завой" от двигатели с течно гориво към двигатели с твърдо гориво. Севернокорейските медии съобщиха, че изстреляната вчера ракета е била тип земя-земя с възможност да носи ядрени бойни глави. Ракетното изпитание привлича вниманието на външни оръжейни експерти заради твърдението на КНДР, че е използвала твърдо гориво. Ако е вярно, това би било значителна стъпка напред в стремежа на Пхенян да увеличи възможностите си да атакува САЩ и близките им съюзници Южна Корея и Япония. Вместо да разчита на ракети, които трябва да бъдат зареждани на неподвижна площадка, севернокорейската армия би могла да придвижва новите ракети където и да е и да ги изстрелва, когато иска, от подвижни площадки.

Горивото в ракетите с твърдо гориво е заредено вътре, което дава възможност да се скъси времето за подготовка на изстрелването, да се увеличи подвижността на оръжието и да се направи по-трудно за външен наблюдател да разбере какво се случва преди изстрелването
Повечето севернокорейски ракети в момента използват течно гориво, което обикновено трябва да бъде добавено на площадка преди изстрелването. Ракетите, които КНДР използва за изстрелване на сателити в последните години, разчитат на течно гориво. ООН осъжда тези ракетни тестове, смятайки ги за изпробване на забранени технологии за ракети с голям обсег.

Преди вчерашния ракетен опит анализаторите смятаха, че севернокорейските оръжия с твърдо гориво се свеждат до изстрелвани от подводници балистични ракети и ракети с малък обсег. Това изстрелване е важно, защото, ако се потвърди, то означава, че КНДР има ракета, която може да бъде пусната от където и да е и изведена от намиращ се на сушата носител. Макар подводниците също да са тайно средство за това, Северна Корея не разполага с достатъчно от тях.

Твърдението на Пхенян не може да бъде независимо потвърдено, но специалисти казват, че видеозаписи и снимки, на които е заснето изстрелването, изглежда показват, че ракетата е използвала твърдо гориво. "Течното гориво е като технология от 60-те и 70-те години на 20 век, а твърдото е модерно гориво за ракети. Затова смятаме, че извършеното от тях поредно изстрелване (с твърдо гориво) е сериозен напредък", заяви Ли Чун-гън от южнокорейския Институт за научна и технологична политика.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10636 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.02.15 | 10:32

7
Тоя ги прави хамериканците за смях, не му пука от нищо. Кравария се пеняви, ама само толкоз, не смеят да мръднат.....гола вода.....и смях..!
Крум Усаински-Крупник

2017.02.15 | 10:32

5
Цървули!!!Америка ще изчегърта от картата на Света Северна Корея,ще смачка Русия и ще постави Китай на колене!!!Неизбежно е!!!САЩ са Най-Великата Държава в Човешката История!!!

2017.02.15 | 10:32

6
колко изчегърта Виетнам, виетнамците ги направиха за смях ... бегай оттука алтафинииии! Па и ти си за приказта ... РЕЗИЛ!

2017.02.15 | 10:32

3
Този е страхотен ташак! Държава с 300 километра асфалтирани пътища! И с десетки военни летища с шперплатови самолети....

2017.02.15 | 10:32

4
нема значение, важното е, че е смел и непримирим и не подвива опашка като нашите псевдополитици, продали народа ни за сребърници.

2017.02.15 | 10:32

2
ЕВАЛА! САМО ТАКА! ДАВАЙ ИМ ЗОР НА ЗАПАДНИТЕ АГРЕСОРИ!
сесесере УМРЕ комунизма УМРЕ рублата УМРЕ АМИ СЕГА

2017.02.15 | 03:02

1
ТРЪМП ЩЕ ЩЕ ТЕ УБИЕ 100% комунист долен боклук

Добави коментар

Водещи новини