Необходими са допълнителни мерки в местата за лишаване от свобода

  • 13 февруари 2017 14:53

  • 4252
  • 0
Необходими са допълнителни мерки в местата за лишаване от свобода
© Фейсбук

По време на заседанието на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент миналата седмица бе проведено изслушване за ситуацията и условията в местата за лишаване от свобода в държавите-членки, европейските стандарти и добри практики по въпроса.

Участие в изслушването взеха г-н Вивиан Геран, председател, и г-жа Илина Танева, секретар на Съвета по пенологично сътрудничество към Съвета на Европа, г-жа Мари Кретено от френската секция на Международната обсерватория за затворите, проф. д-р. Соня Снакен от Свободния университет в Брюксел, и г-н Ларс Видхолм от шведската Служба за затворите и пробацията. Изслушването бе проведено в контекста на изготвянето на проектодоклад на Европейския парламент по темата.

По време на изслушването стана ясно, че през 2014г. броят на затворниците и арестантите в ЕС са били над половин милион души, като през 2015г. средствата, изхарчени в ЕС за затворниците възлизат на 21 милиарда евро. Един от основните проблеми в затворите е тяхната пренаселеност. По данни на Съвета на Европа, 33% от затворите в цяла Европа са пренаселени, като това е основно проблем в държавите от източна Европа, но и в държави като Франция съществуват места за лишаване от свобода с надхвърлен капацитет от 200%. Като основна причина за пренаселеността бе посочена увеличението на присъдите с лишаване от свобода в някои държави единствено въз основа на обществен натиск, без това да е оправдано от гледна точка на нивата на престъпност.

Експертите посочиха като важен момент успешната реинтеграция на бившите затворници в обществото, като беше даден пример с Швеция, където някои категории осъдени, излежаващи по-леки присъди, прекарват последните месеци от присъдата си извън затвора, но с електронна гривна, следяща всяка тяхна стъпка. Това спомага не само по-лесната им интеграция в обществото, но и намалява броя затворници, което пък води до справяне с проблема на пренаселеност на затворите. Освен това експертите се обединиха около идеята, че за да бъде успешна реабилитацията, са необходими усилия не само от страна на затворника, но и на властите, и на обществото. А една успешна реабилитация намалява процента на рецидивисти, което също спомага за борба срещу пренаселеността в затворите.

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, който е член на комисията по правосъдие и вътрешни работи, коментира, че в действителност трябва да се обърне повече внимание на допълнителни мерки на лишаването от свобода. Като такава мярка той посочи електронните гривни и призова за тяхното по-широко използване. Той посочи два основни примера за възможна употреба на електронни гривни - за арестантите под домашен арест, което би улеснило и подпомогнало работата на властите, следящи за спазване на съответната мярка, както и за лица, за които има опасност да се укрият от закона и дори на напуснат страната. В такива случаи употребата на електронна гривна ще позволи на властите да проследяват движението на тези лица и да гарантират, че те няма да избягат от правосъдието. Така употребата на електронни гривни ще улесни работата на полицията и правосъдието и ще доведе до повече сигурност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини