2487 българи са носители на ХИВ

  • 13 февруари 2017 13:08

  • 18257
  • 1
2487 българи са носители на ХИВ
© Gettyimages

По повод 14 февруари 2017 г., Деня на влюбените и виното, стартира Националната АНТИСПИН кампания. Тя се провежда за 14 поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.

Партньорите ни от всички областни градове на страната, както и от по-малки населени места, ще участват в АНТИСПИН инициативите, които съчетават изработване на любовни послания и популяризиране на отговорно сексуално поведение.

И през тази година, по време на кампанията, активно ще се разгърнат здравни беседи, викторини и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, тематични обучения за ХИВ и други сексуално предавани инфекции предимно сред учащи млади хора и общности с рисково сексуално поведение. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в работещите 14 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна и на терен в училища и в централни градски части.

В София планираните дейности и събития по повод 14 февруари, адресирани към младите хора и широката общественост, са: На 14 февруари 2017 г. доброволците от клуб С.У.П.Е.Р (част от мрежата Y-PEER за България) организират АНТИСПИН кампания, на която ще раздават презервативи и информационни материали в МОЛ PARADISE в часовия диапазон от 14:00 до 21:00 часа. Те ще информират младите хора за начините на инфектиране с ХИВ и ще ги насочват към анонимно и безплатно тестване за ХИВ. Партньор в събитието ще бъде фондация „Инициатива за здраве“ – София, чиито екип ще предостави на желаещите изследване и консултиране за ХИВ с бърз тест в мобилен медицински кабинет (ММК) в периода между 14:00 и 17:00 часа.

Столична РЗИ и партньори организират: Кулинарен конкурс „Любов-Сладка“, в сътрудничество със Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии, и конкурс за най-оригинално изработена „Валентинка“ сред ученици от 85 СУ „Отец Паисий“. Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени на тържество в галерия „Средец” на 14.02.2017 г. Ще бъде аранжирана изложба с най-красивите творби и ще се прочетат най-хубавите послания; Провеждане на дискусии, лекции и срещи-разговори на тема „ХИВ/СПИН“ с ученици за популяризиране на безрисково сексуално поведение, употреба на презервативи и толерантно отношение към живеещи с ХИВ, а също така разпространение на информационни материали и презервативи, в столични училища.

Масова проява „Поща на Влюбените” в 74 СУ „Гоце Делчев” и предоставяне на информационни материали сред учениците и презервативи; 14-ти февруари – „ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“ в информационно-консултативния здравен център на СРЗИ. с възможност за консултация по темата и предоставяне на здравно-информационни материали и презервативи; Популяризиране дейността на КАБКИС – Столична РЗИ под надслов „Бъди в час! Направи си анонимен и безплатен тест за ХИВ!”.

Провеждане на консултации и изследване за ХИВ в КАБКИС, всеки работен ден от 9.00 часа до 13.30 часа; На 14 февруари т.г. екипът на Центъра за сексуално здраве на сдружение „Здраве без граници“ в София (ул. „Цар Самуил“ № 111) ще работи с удължено работно време (от 13:00 до 19:00 часа и ще предлага на своите посетители анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, здравно-образователни материали и презервативи.

Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ предостави на БМЧК-София плакати, картички за популяризация на КАБКИС и презервативи за дейности сред младите хора.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 01 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица. И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените. Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път. През 2016 г. над 336 000 изследвания за ХИВ (по различни поводи) са направени в КАБКИС в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СОТ111

2017.02.19 | 17:48

1
Циганите сеят Сифилис и Хепатит С,какъв СПИН и ХИВ???

Добави коментар

Водещи новини