Сирийско семейство разпали гнева на шопите в Елин Пелин (видео)

  • 13 февруари 2017 09:41

  • 51327
  • 16
Сирийско семейство разпали гнева на шопите в Елин Пелин (видео)
©

Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут. От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората не ги искат, те обаче отказват да се преместят. Напрежението между българите и сирийците ескалира и се наложи днес полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани, съобщава БТВ.

Хората от Елин Пелин не искат да бъдат настанявани бежанци, посочи кметът. Той е категоричен, че няма да пусне семейството. „Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да нарушава мира на моите съграждани”, заяви той.

Акрам Наюф, представител на сирийците заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони и призова институциите да се заемат със случая. „Тези хора има хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН”, каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт. Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

Местните се заканват със саморазправа и открито заявяват, че семейството няма да живее спокойно в Елин Пелин. Един от хората на площада дори заяви: "Тук турчин не е стъпвай и сириец - няма. Първо ще ви покръстим и ще ви изкъпем в реката, но надолу с главите".

Сирийците от своя страна няма да се откажат и ще си търсят правата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
51327 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
отговарям на ХАХО

2017.06.27 | 09:46

16
Господине твърдите,че всички бягащи от войната в Сирия не искат да се установят в ислямски страни,язък много си гол по темата. За твое сведение в Йордания -ислямска страна има 1.5 милиона бежанци само от СИрия,в Турция -по-вече от 2.5 милиона,в ЛИВАН 0.5 МИЛИОНА.цЯЛА ЦИВИЛИЗОВАНА ,ДЕМОКРАТИЧНА ,БОГАТА ЕВРОПА ЗА 2016 Г. ПРИЮТИ САМО БЛИЗО ЕДИН МИЛИОН .
...

2017.02.17 | 04:02

3
Господите, ако искате да ги пратим в Австралия, а? Естествено, че най-много ще има в страните граничещи и най-близо до Сирия. Европа не е длъжна на никой от другия край на света. И накрая, но не по-важност я ми кажете Саудитска арабия, Дубай и Катар колко бежанци приеха?????

2017.02.17 | 04:01

2
В страните, които изброяваш има ВРЕМЕННО приети бежанци. В Европа (вкл. и в БГ) това са икономически емигранти. Никой от тях не казва, че след установяването на мир в Сирия ще се прибере обратно (така както ще се случи с тези в Турция и т.н.)
Бг

2017.06.26 | 10:30

15
Това е най комплексираната нация -българите,вземете им сменете имената и ги заключете,Българите са диваци и такива ще си останат.
Боб

2017.02.21 | 11:03

12
Какво не е ясно? Жителите на Елин Пелин не искат мигранти, бежанци и др.! Разпенената журналистка да осинови няколко афганчета и тогава да има мнение по този въпрос! Тя свои няма...тръгнала света да оправя!
Пич

2017.02.21 | 11:03

14
Ти бил ли си в Елин Пелин ??? Там по-голямата част от "българите патриоти" са циггани и то не от работливите ... Иди виж и после говори ... То това е като виц - не искали сирийци в Елин Пелин :)

2017.02.21 | 11:03

13
Рапона да ги прибира да живеят в Банкя.При него има место

2017.02.21 | 11:03

11
Като се държат нагло тези пришълци надали ще постигнат нещо. Дори да останат, как ще живеят изолирани от обществото, а децата им? Между другото, в града от който съм, живее сириец, пристигнал доста преди събитията в Сирия. Общото мнение на всички, които го познават е, че е изключително нагъл, нахален и неприятен тип.
Хахо

2017.02.21 | 11:02

10
"Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България." Защо всички мигранти, "бежанци от войната" не желаят да се установят в страна с преобладаващо население изповядващо ислямска религия (Турция), а се стремят всячески да се наместят между християни !
Истина

2017.02.21 | 11:02

9
От началото на "демокрацията" в България са напуснали страната си 3 500 000 сънародници. Много ми е интересно дали така някъде са посрещани нашите братя и сестри? Или ние сме смятаме за една идея по-велик народ за който са отворени всички врати. Нека бъдем хора преди всичко. И да не забравяме,че колелото се върти. И да се молим да не идва ден ,в който нашите внуци също да са бежанци и недай си боже да попаднат в град като Елин Пелин.
жгжогж

2017.02.21 | 11:02

8
Елин Пелин защо първо не си изгони гнусните цигани?

2017.02.21 | 11:00

7
Всеки да си стои у дома и да си създава своя държава. Трябва да знае как се прави държава и как се защитава. Стига движение. Да идат при Меркел или да се връщат. Но Меркел да не ни ги препраща!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Д Кънев Козлодуй

2017.02.21 | 11:00

6
Откъде на къде ще приемат в Елин Пелин просто ей така.А ми да приемат християнството.Както е все известно единственно мюсюлмани взривяват невинни ДЕЦА ,възрастни просто ей така в името на АЛЛАХ. е нека кажат как да им се вярва.

2017.02.21 | 11:00

5
Да ги настаняват в турско село дето има джамия а не в българско та сега да правят такава. Нарочно ги настаняват в чисти български села за да си построят джамия, и защо не си седът в Турция а са са дошли чак тук, та нали Турция е съседна държава, там война няма.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини