Телефонните измамници с нови схеми

  • 13 февруари 2017 07:29

  • 23741
  • 2
Телефонните измамници с нови схеми
© БНТ

Жертвите на телефонните измами продължават да са основно хора над 75-годишна възраст, но има и схеми, насочени към по-младите. Това каза в сутрешния блок на БНТ Златка Падинкова от Главна дирекция "Национална полиция".

Една от тези схеми е печалба от томбола на голяма търговска верига - за да се получи наградата, трябва да се заредят ваучери, които измамниците пък използват за нови обаждания. Друга насочена към по-младите хора схема е тази с преводач за задържан чужденец. Тук извършителят се представя за началник на полицейско управление. След като бъде направен контакт се иска да бъде направен паричен превод, за да се плати на мнимия преводач. Особеното е, че парите се изпращат в чужбина, основно на сръбски гражданин. Сумите в сравнение с други телефонни измами са малки – 100-200 лева, разкри Падинкова.

Тя обясни, че в  масовия случай телефонните измамници използват моментния шок от получаването на неприятна новина. Напоследък често използват и схемата с полицейска операция, която се преплита с други схеми. Актуална е схемата със закупуване на климатици, както и тази с даване на пари за освобождаване на колетна пратка. Измамниците използват всяко едно събитие от публичния живот и максимално се опитват да въздействат, посочи Златка Падинкова.

Тя каза още, че телефонните измамници са концентрирани основно в три области - Плевенска, Великотърновска и Русенска.

Падинкова разкри, че 250 000 евро е рекордната сума, дадена на измамници. Измамата е извършена в Първомай, но извършителите са задържани.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
23741 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2017.02.13 | 20:56

2
Убийте двама, трима, десет и ще спрат. България е много древна Държава, И заслужава Доверие и Защита. Вие ако не-можете, нямате място там където сте.
много точно

2017.02.13 | 17:58

1
трябва, ЕФИКАСНО правораздаване.

Добави коментар

Водещи новини