Увеличават се случаите на източване на банкови карти в Пловдивско

  • 10 февруари 2017 09:43

  • 2766
  • 2
Увеличават се случаите на източване на банкови карти в Пловдивско
© GettyImages/Gulliver

Все повече са случаите на източени банкови сметки в Пловдивско, съобщи БНТ. При кражба или загуба на лични вещи много често крадците получават достъп до ПИН кодовете.

Често гражданите пренебрегват съветите да не записват ПИН кодовете върху картите или да не държат листче с такива данни в близост до картата. От полицията в Пловдив призовават хората да са по-внимателни и да взeмат превантивни мерки при опазване на личната си финансова информация. Жертва на посегателствата най-често стават възрастни хора и дами, които прилежно записват персоналния си код и го съхраняват в дамската си чанта.

"При отнемането на банковата ви карта, ако тя е без съответния ПИН код, тя е безпредметна за извършителя, но когото сме записали този код на самата карта или на някакво листче, извършващите престъпления отиват на най-близкия банкомат и извършват теглене, ако има лимит до 400 лв., ако няма лимит - източват цялата сметка", заяви Кузман Мартинов, който е зам.-началник на Второ РПУ Пловдив.

Полицаят разказа за случай, при който кражбата на нещата в чантата са под 100 лева, но пострадалият записал върху банковата си карта ПИН кода. Така е улеснил крадеца да направи теглене на четири цифрена сума.

В случай, че картата бъде загубена или открадната, от полицията още веднъж напомнят незабавно да се сигнализира в съответната банка или в БОРИКА на денонощните оператори, за да се намали рискът за неправомерното ѝ използване.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2766 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Веселин Василев

2017.02.10 | 10:28

1
Българският хакер - най-добрият.

2017.02.10 | 10:29

2
Къв хакер бре? За най-обикновени крадци става дума.

Добави коментар

Водещи новини