Полша иска реформа на ЕС

  • 09 февруари 2017 07:15

  • 3402
  • 1
Полша иска реформа на ЕС
© gettyimages (архив)

Полша смята за най-добър изход от сегашната криза в Европейския съюз извършването на такава реформа на общността, която да доведе до повишаването на ролята на отделните страни членки, при запазване на единството на организацията.

Това заяви лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, цитиран от ТАСС, по полската телевизия.
"Не може да има Евросъюз на две скорости. ЕС трябва да остане единен, но трябва да бъде друг, по-добър от сега", каза той. Отговаряйки на въпрос как правителството си представя своя план за преобразуване на ЕС и какви идеи ще бъдат заложени в него, Качински посочи, че планът "ще се концентрира върху изясняването на отношенията между ЕС и влизащите в него страни", въвеждайки в тези отношения международното право. Според него ЕС е една от малкото международни организации, която не е свързана с такива общопризнати международни норми, като суверенитет на страните и ненамеса във вътрешните работи.

По мнението на полския политик, след внасянето на редица промени, касаещи основополагащите норми за функционирането на ЕС и ценностите, на които той се опира, "ще може да се каже, че това е здрав съюз на държави, които могат тясно да си сътрудничат, да създават общи пазари, като в същото време запазват такава конструкция, която използва огромното богатство на Европа - разнородността на културите и институционалните решения - всичко онова, което произтича от суверенитета на отделните държави".

"Страните трябва да станат център на ЕС, а не нещо, което според някои представители на ЕС пречи", подчерта Качински. Коментирайки посещението във Варшава във вторник на германската канцлерка Ангела Меркел, той каза, че най-важният въпрос, който двамата са обсъждали, е била енергетиката. "В тази сфера стигнахме до сближаване на позициите, но някои въпроси останаха открити", посочи Качински, смятан за силната фигура зад сегашното полско правителство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.11 | 00:43

1
русофила качински няма думата

Добави коментар

Водещи новини