Полша иска да е под ядрен чадър - американски или европейски

  • 08 февруари 2017 21:24

  • 3076
  • 5
Полша иска да е под ядрен чадър - американски или европейски
© Getty Images/Guliver

Лидерът на управляващата консервативна националистическа полска партия Ярослав Качински би искал неговата страна да бъде включена в американската система за ядрена защита, предаде Франс прес, като се позова на интервю на Качински за полския всекидневник "Газета полска", публикувано днес.

Качински казва, че Варшава "трябва да работи за включването на Полша в американската система за ядрена защита", което би "било най-доброто решение".

Вчера в интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", излязло в деня на посещението в Полша на германския канцлер Ангела Меркел, Качински заяви, че иска Европа да стане "ядрена суперсила". Полският лидер бе помолен да отговори на въпрос за евентуален европейски ядрен чадър - идея, родила се след идването на Доналд Тръмп в Белия дом, която се отнася основно до френско-британска гаранция за сигурността, простираща се до Германия.

"Бих подкрепил подобно нещо, ако става дума за сериозно предложение. Бих приветствал подобно нещо с най-голямо задоволство. Европа ще стане свръхсила. Но една или две ядрени подводници няма да са достатъчни", каза Качински пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Изявленията му за двете издания както изглежда се вписват в контекста на несигурност, породена от критичните изказвания на американския президент Доналд Тръмп към НАТО, отбелязва Франс прес.

Американският ядрен чадър защитава страните членки на НАТО, сред които и Полша, по силата на член пети на северноатлантическия договор, както и Япония, Южна Корея и Австралия, припомня Франс прес.

В Европа американският ядрен арсенал бе силно намален след Студената война. Той наброява близо 200 тактически оръжия, разположени в Германия, Белгия, Италия, Холандия и Турция. Тези оръжия могат да бъдат използвани от страните, в които са разположени, само с разрешението на САЩ, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3076 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.02.15 | 15:54

4
Цървули!!!България ще има основна роля в отбраната на ЕС!!!Ние ще сме дръжката на Европейският ядрен чадър!!!Освен това,ще изискаме на наша територия да бъдат разположени тактически ядрени оръжия,насочени срещу Руслямистанският Халифат!!!Само така,ще гарантираме Националната сигурност и просперитет на страната!!!

2017.02.15 | 15:54

5
Така ще си гарантираме ролята на пушечно месо. Вероятно пишеш от Австралия и си разпродал всичко в родината си.

2017.02.15 | 15:54

3
И БЪЛГАРИЯ ИСКА

2017.02.15 | 15:54

2
какво си поръчате това ще получите - вместо ядрен чадър ще получите дъжд от ядрени ракети Идиоти с Идиотите
Крумчо

2017.02.14 | 23:01

1
Адаш,оди си в Онгъла,тука ти изтече Временцето.

Добави коментар

Водещи новини