Земеделците трябва да се научат да използват добри практики, щадящи пчелните семейства

  • 08 февруари 2017 08:39

  • 3786
  • 1
Земеделците трябва да се научат да използват добри практики, щадящи пчелните семейства
©

Неблагоприятна пролет през 2016 г. и също толкова неблагоприятна зима преживяват пчелните семейства у нас, коментира за БТА доц. Юлиян Станчев - председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

По думите му пчелните семейства не са успели да се запасят с храна за лятото и зимата, заради много топлата пролет на 2016 година и последвалото силно застудяване, точно когато растенията са цъфнали. Тази зима се оказва продължителна и също създава затруднения на пчелите, като има опасност от загиване, предупреди доц. Станчев.

Специалистът посочи, че пчелари от Югоизточна България вече са регистрирали около 60 на сто загуби и обясни, че това е така, защото една част от пчелните семейства са слаби. И ние в Плевенския край сигурно също ще имаме загуби, защото част от семействата няма да издържат зимата, каза дългогодишният пчелар.

Доц. Станчев отбеляза, че през изминалата година е имало още един проблем за пчеларите - част от земеделците не познавали новата наредба, която цели опазване на пчелните семейства. Той посочи, че е имало е случаи, при които земеделски производители са пръскали с препарати, вредни за пчели, през деня, а това е забранено, според нормативния акт. Сигналите за подобни нарушения са най-много в селата, особено за дните събота и неделя и за селищата, които са по-далече от областния град, каза доц. Станчев. Земеделците трябва да се научат да използват добри практики, щадящи пчелните семейства, да не пръскат през деня, да не пръскат цъфтящи растения, препоръча той.

В Плевен и региона броят на отглежданите пчелни семейства се е увеличил двойно за последните три години и в момента те са около 62 000, каза доц. Станчев. Според него тази новина е положителна, но дългогодишните пчелари я приемат и с известна тревога. С дейността са се заели много млади и неопитни хора, които нямат достатъчно познания за специфичната и трудна дейност. Те започват не постепенно да увеличават броя на кошерите, а направо с много пчелни семейства, което може да се окаже, че е непосилно за хора без опит, затова крие рискове, коментира той.

По данни на Областния пчеларски съюз в Плевен само през последните три месеца на миналата година са регистрирани нови 3 хиляди пчелни семейства в региона. Според доц. Станчев има и около 20-30 хиляди, които не са регистрирани, така че в областта се отглеждат в момента около 80-90 хиляди пчелни семейства. Той отбеляза, че особено полезно за младите пчелари, а и за всички земеделски производители, ще бъде да посетят организираното от пчеларските съюзи у нас 15-то издание на Международното пчеларско изложение от 9 до 12 февруари в Плевен. Там ще се състои полезен за всички научен форум, организиран от Балканската федерация на пчеларите.

Последвайте канала на

БТА
3786 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
X men

2017.02.15 | 10:07

1
Глупости!!! Моите пчелички са 100% живи и здрави! Има големи загуби заради алчността ви! Масово са започнали да ги тъпчат от нова година със захар- то не бяха питки то не са сиропи то е чудо! да не говорим, че им наливате яко "пробуда", която е пълна с кобалт! Тъпчете ги със захар без да правите сметка , че времето е студено и пчелите не могат да се изходят извън кошера, а го правят вътре и после се мъчат да го почистят и хоп нозематоза! Сигурен съм, че не сте и разбрали, че пчелите ви са умряли от това! Алчноста ви погубва пчеларството! Аман от псевдо специалисти-от кол и въже станаха "пчелари" и всичко е заради програмите! Затова не ревете, че меда е 5 лв. на едро! Поздрави и успех през тази година на всички читави пчелари!!!

Добави коментар

Водещи новини