Тежката зима - пагубна за пчелите

  • 01 февруари 2017 09:24

  • 3461
  • 1
Тежката зима - пагубна за пчелите
© GettyImages/Gulliver

Тежката зима и продължителните студове са на път да се отразят пагубно на пчеларството, като вече има регистрирани случаи на сериозна смъртност при пчелните семейства. Някои от пчеларите са загубили по 1/3 от пчелните си семейства.  

За проблема потвърди и Андрей Андреев, който е член на управителния съвет на Сдружение "Родопска пчела". "Загуби има. Лично при мен от 18 кошера, четири вече са извън строя.", заяви той, цитиран от Дарик.

Пчеларите припомнят, че когато температурите са под 8-10 градуса, пчелите не напускат гнездото и не излизат навън, където извършват масови очистителни облитания, а такива е било добре да се състоят поне веднъж на 30-40 дни. За съжаление, последните подобни облитания са регистрирани в началото на декември м.г.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3461 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
л

2017.02.17 | 20:10

1
А стига глупости, бе! Дядо ми когато бях дете имаше кошери, а какви зими имаше тогава, плюс това кошерите бяха в балкана до язовир и всяка година даваха невероятен мед, не е имало проблеми. Сега само плашите хората - черешите измръзнали, мозъците ви измръзнали, плодовете и зеленчуците ще са много скъпи, ами яжте си ги. Едно време какви тежки са били зимите, и то всяка зима, а сега лигльовците ни убеждават, че идва краят на света. Ай сиктир!

Добави коментар

Водещи новини