Ася Петрова: 12 481 бюлетини от референдума трябва да се прибавят към избирателната активност

  • 01 февруари 2017 07:36

  • 14770
  • 2
Ася Петрова: 12 481 бюлетини от референдума трябва да се прибавят към избирателната активност
©

12 481 бюлетини без плик от референдума на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в неправомерно не са отчетени в общия брой на гласувалите от ЦИК, нито като недействителни, заяви зам.-главният прокурор Ася Петрова в ефира на БТВ.

"Следим единствено спазването на законността" - отговори тя на нападките, че прокуратурата адвокатства на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в. ВАС трябва да се произнесе в 14-дневен срок по делото.

"Те са безспорно недействителни, според закона, обаче не са отчетени към общия брой недействителни бюлетини и негласували. Според ЦИК това се дължи на сгрешени протоколи. Незаконосъобразно ЦИК не е отчела тези бюлетини. Получени са били указания на СИК да не включват намерените без плик бюлетини в общите недействителни. Това неточно отчитане се дължи на незаконосъобразно решение на ЦИК. Указанието е било да се брои един плик - един глас.

"Следим за спазването на закона, особено по дела с висок обществен интерес", увери Петрова. „Това неправилно процедиране на бюлетините и неотчитането им противоречи на закона, смятат от прокуратурата. Ако тези бюлетини бъдат прибавени към сумата от 3 448 551 бюлетини, вотът на гражданите ще придобие задължителен характер и ще трябва да се променят изборните правила“.

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК подчерта, че преброяването се извършва от СИК. "Тези бюлетини бяха свързани с 44 избирателни секции, в които беше извършено повторно преброяване. При него не се установи наличието на такива бюлетини.

ЦИК незаконно се опитва да ограничи секционните избирателни комисии. В закона е посочено, че трябва да се въведе машинното гласуване. ЦИК могат всичко да отменят. Осем години не стигнаха на ЦИК да подготвят машинното гласуване. Това каза бившият депутат Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на.

Нейкова призна, че е гласувала машинно през 2009 г. Тя добави, че предпочита този начин на гласуване. Дали е нарушен законът ще каже съдът.

Ние сме поискали оставката на тези хора в ЦИК, които нарушават закона, каза Димитров. Той бе категоричен, че законите трябва да се спазват.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14770 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ася матросова

2017.02.03 | 14:59

2
Да вземете да повдигнете обвинения за грабежа чрез КТБ???
321

2017.02.03 | 10:20

1
на мутратурата така и е удобно - продажника слави ще затрие тотално народа - бял ден да не види

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини