Българка създава уникални бижута с бродерия

  • 31 януари 2017 11:14

  • 9616
  • 0
Българка създава уникални бижута с бродерия
© БНТ

Журналистка от Велико Търново създава бижута, които пресъздават шевица с невероятни мотиви и цветове. Мила Милчева се превърна в единственият майстор у нас, които работи с микро бродерия - стара техника, по която през 18 век австрийската императрица Мария Тереза шиела гоблени на площ от няколко милиметра.

Тя се възползва от гъвковото работно време, работейки за местния вестник, за да твори. Прави бужута в по-късните часове на денонощието. За специфичната, ръчна работа на миниатюрните пространства, върху които работи, използва лупи и специално осветление. Идеята й хрумва, докато се чудела какъв оригинален подарък да подари на дъщеря си. Така се отдала и на света на традициите.

"Има няколко специфични бода в българската шевица, най-специфичния е кръстчето. При мен е малко по-трудно, защото аз шия на много ситна панама, за да мога да събера по-голям мотив на малко пространство и това изисква работа с лупа, няма как на тази материя да се шие с невъоръжено око, защото ми се иска колкото се може повече от елемента да включа", разказа пред БНТ Мила.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
9616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини