Рибите и морските охлюви пътуват стотици километри на север заради затоплянето на океаните

  • 30 януари 2017 11:21

  • 7138
  • 1
Рибите и морските охлюви пътуват стотици километри на север заради затоплянето на океаните
© Getty Images/Guliver

Учени от САЩ и Австралия получават сигнали за поява на необичайни видове от цял свят, в следствие на покачващите се температури, съобщи в. "Индипендънт".

Повечето сигнали за новодошли видове са от Калифорния, Средиземноморието, атлантическия бряг на Южна Америка и индийското крайбрежие.

Заради глобалното затопляне се очаква придвижване на видовете и към двата полюса. Някои риби и охлюви обаче са направили необичайно дълги пътешествия. Риби кангали, които живеят край Либерия, бяха открити до португалското крайбрежие за първи път през 2013 г. - на повече от 1600 км на север от обичайните им тропически води. Тропическа морска игла беше открита още по-далече в умерения пояс. Морски охлюв, характерен за Южното Средиземноморие, вече живее край южния френски бряг.

Промяната на ареала е глобално явление в отговор на климатичните промени, каза един от авторите на изследването проф. Майкъл Бъроус, цитиран от БТА. Новодошлите в даден район могат да променят структурата на екосистемата, да станат вредители, или да създадат предизвикателства или възможности за риболов. Затова е важно ранното им откриване.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7138 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2017.02.05 | 07:21

1
Те и нашите ОХЛЮВИ пътуват, предимно към Черноморието.

Добави коментар

Водещи новини