Броят на работещите в Япония чужденци за първи път надхвърли 1 млн.

  • 28 януари 2017 14:59

  • 7094
  • 0
Броят на работещите в Япония чужденци за първи път надхвърли 1 млн.
© Getty Images/Guliver

През 2016 г. броят на чужденците, работещи в Япония, за пръв път надхвърли един милион, съобщи правителството. Същевременно японското население остарява и в страната не достига работна сила, предаде Франс прес.

Близо 1,8 милиона чужденци са работели на архипелага в края на октомври - рекорд, надминаващ с 19,4 на сто данните отпреди година по данни на министерството на труда. Сред тях най-много са китайците - 345 000 с ръст от 6,9 на сто за година; следват виетнамците - 172 000, скок с 56,4 на сто и филипинците (128 000, увеличение с 19,7 процента).

Министерството уточни, че растящият им брой се дължи най-вече на засиления приток чуждестранни студенти и висококвалифицирани кадри.

Япония засега не е взела особени мерки, за да смекчи доста строгите си норми, засягащи чуждестранните работници, независимо че я приканват вече от години. Премиерът Шиндзо Абе обаче заяви, че смята да реформира законодателството, по-специално с цел да задоволи нуждите на строителния сектор в навечерието на олимпийските игри през 2020.

Правителството преразгледа и миграционните закони, за да приеме повече болногледачи и лични асистенти, работещи в здравеопазването.

Японците остаряват със скорост, която безпокои вече властите; същевременно Япония остава твърде резервирана към масовото приемане на чужденци. В страната живеят едва 1,75 милиона пришълци - 1,38 на сто от населението, добавя АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини