Вижте кой е природният антидепресант на всички

  • 28 януари 2017 13:31

  • 21074
  • 3
Вижте кой е природният антидепресант на всички
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Слънцето е един от доказаните фактори, които са пряко свързани с щастието. Колкото повече слънце има, толкова по-щастливи са хората в съответната държава, независимо какъв е режимът. И независимо от брутния вътрешен продукт. Неслучайно Швеция е една от държавите са най-голямо количество самоубийства. Това каза в интервю за  „Фокус“ доц. Маргарита Бакрачева - психолог в Департамент по психология към Институт за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН), коментирайки опасността от зимните депресии и последиците от тях.

Доц. Бакрачева разказа какви са другите причини за зимната депресия. „Тя е нещо, което е от една страна, доста прозаично обусловено, поради липсата на слънце. Денят е по-къс, човек си седи вкъщи. От друга страна е умората, която се е натрупала, много празници, които са свързани с Коледа, с Нова година, обещанията, очакванията. Неслучайно в края на първата трета седмица след Нова година е обявен денят, в който хората се чувстват най-депресирани. Това именно, до голяма степен е поради емоционалното изчерпване, както и фактът, че хората са очаквали нещо, давали са пожелания, пожелавали са хубави неща, били са на върха на емоциите и в следващия момент човек има нужда малко и да си почине“, заяви доц. Бакрачева.

По думите ѝ финансовият фактор също може да изиграе важна роля. „Така че, до голяма степен са и чисто битови причините. Във вътрешен план е изчерпването, изтощаването и липсата на достатъчно слънце, което е природният антидепресант“, обясни още психологът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
21074 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
абвгде

2017.01.31 | 12:29

3
не съм съгласен, в Аляска например хората са щастливи а някой семейства карат с по $1000 на година и пак са щастливи

2017.01.31 | 12:29

2
Фалшив човек е този който се влияе дотолкова от слънцето...

2017.01.30 | 08:14

1
другарката бакрачева е открила топлата вода

Добави коментар

Водещи новини