Гъбите помагат срещу Алцхаймер

  • 25 януари 2017 15:36

  • 8924
  • 2
Гъбите помагат срещу Алцхаймер
© Getty Images/Guliver

Малайзийски учени установиха, че гъбите съдържат биоактивни съединения, които могат да намалят или отложат развитието на невродегенеративни процеси, участващи в болестта на Алцхаймер, пише в. "Дейли мейл".

Такива свойства имат някои ядливи и медицински гъби. Те засилват растежа на нервите в мозъка и предпазват от причинителите на възрастови заболявания. За целта на изследването учените от университета на Малайзия са анализирали научна информация за гъбите и активните им съставки срещу деменция. Те са избрали 11 различни вида гъби и са изследвали ефекта им върху мозъците на мишки и плъхове. Резултатите показват, че всички изследвани гъби са увеличили производството на растежен фактор за нерви, който участва също в поддържането, разпространението и оцеляването на определени нервни клетки в мозъка. Това подобрява регенерирането на периферните нерви - мрежата от двигателни и сензорни нерви, която свързва главния и гръбначния мозък.

Стимулирането на производството на растежния фактор може също да предпазва невроните от химически вещества, които убиват клетките. Особено полезни за мозъка са няколко азиатски медицински гъби, като рачи крак, лъвска грива и рейши.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8924 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Веселин Василев

2017.01.25 | 17:45

2
Ами ДА - особено отровните много помагат.
гъбарко

2017.01.25 | 15:57

1
яЖте гъби !

Добави коментар

Водещи новини