БСП оценява доклада на ЕК за България като реалистичен, обоснован и обективен

  • 25 януари 2017 15:03

  • 2097
  • 4
БСП оценява доклада на ЕК за България като реалистичен, обоснован и обективен
© Булфото

БСП оценява доклада на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка като реалистичен, обоснован, обективен. Това коментира секретарят на ПГ на "БСП лява България" Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, пред журналисти в парламента.

Той отбеляза, че докладът оценява десетгодишен период на работа, от които почти седем години управление на ГЕРБ. Липсата на реална перспективна към днешна дата за премахване на механизма за сътрудничество и проверка е поредният неуспех и на това правителство на ГЕРБ, коментира Вигенин. По думите му към днешна дата изглежда, че България ще председателства Съвета на ЕС под механизъм на наблюдение.

БСП се ангажира, ако има такова доверие от българските избиратели, да работи достатъчно активно и ефективно по препоръките, отправени в доклада, така че към края на 2017 г. очакваният следващ доклад да бъде достатъчно позитивен и да даде шанс за започване на процес на излизане от този механизъм, каза Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,.

От БСП са удовлетворени, че Комисията най-накрая ясно е изразила позицията, че този механизъм не бива да се обвързва с други въпроси като членството на България в Шенген и усвояването на евросредствата.

Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, коментира, че и в този доклад по специфичния брюкселски език ЕК ни казва, че на практика постиженията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи са на ниско равнище и напредъкът е минимален. Както те казват - "продължава да бъде предизвикателство" и това е една от възможно най-негативните формулировки, добави Вигенин. Той отбеляза, че има две ключови теми в този доклад, по които БСП неведнъж е критикувала управляващите - независимостта на медиите и непредсказуемата правна среда.

Крум Зарков, член на ръководството на БСП, коментира, че в доклада ясно са отбелязани два казуса като лоши и вредни практики. Първият е тефтерчето "Златанов", по който Комисията преценява, че мерките не са достатъчно, и вторият е казусът "Двете каки", посочи той. И двата казуса са пряко свързани с една политическа сила, затова апелираме да се продължи работата по тях, добави Зарков.

Той отбеляза, че в доклада се обръща внимание и на начина, по който функционира ВСС, и на политическата намеса. Комисията не е споменала смс-а на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г към председателя на ВКС, но е ясно, че това се има предвид, защото се обръща внимание на това как трябва да се държи изпълнителната власт, коментира Зарков.

Той отбеляза, че се споменава и антикорупционният закон, като се изразяват резерви, особено в частта вливане на комисията за незаконно придобито имущество, и припомни, че БСП също са отправяли такава критика към този закон, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2097 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Оху Боху

2017.01.26 | 08:45

3
Оху Боху рече: БСП в Белене!
А АЗ РЕКОХ..

2017.01.26 | 08:45

4
ША ДУХАШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШ
Cholky White

2017.01.25 | 20:27

2
Kosmarlana s dyh na Chedyr
ЕУ ПЕДАЛ

2017.01.25 | 20:27

1
ЩЕ ТИ ТЪРСИМ ПРЕВОДАЧ.....

Добави коментар

Водещи новини