Експертизата за дяконските одежди ще е готова през февруари

  • 25 януари 2017 06:48

  • 4240
  • 0
Експертизата за дяконските одежди ще е готова през февруари
©

Експертизата за автентичността на дяконските одежди на Васил Левски ще е готова през февруари, тогава ще бъдат обявени резултатите от анализа, каза директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, предаде БТА.

Той уточни, че орарът, който Васил Левски е ползвал при изпълнение на дяконските си задължения, е собственост на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Одеждата е дарена на музея от семейството на Димитър Топлийски от София през 1985 година. Орарът е дълъг 4,30 метра, широк е 10,5 см. Одеждата е била дадена, като депозит на дядото на дарителя, който притежавал църковен магазин в София през 1926 година от ботевия четник Димитър Тодоров - Димитрото, уточни Църов.

През миналата година в някои медии се появиха съмнения относно автентичността на орара, затова се е наложило той да бъде даден за анализ в лабораторията по консервация и реставрация, ръководена от д-р Иван Чокоев, каза Иван Църов. Резултатите от експертизата ще бъдат обявени в навечерието на 18 февруари, когато се навършват 144 години от обесването на Апостола на свободата.

Във фонда на Регионалния исторически музей във Велико Търново се съхраняват и два печата на Българския революционен централен комитет, поръчани от Левски за нуждите на организацията. Двата печата са с лъвско изображение. На единия е видим надписа "Привременното правителство в България", а под краката на лъва пише: "I отд. на БРЦК".

В печатащата част на втория печат е надписът "Български революционен комитет", и има изобразена звезда, а над лъва се четат думите: "Свобода или смърт". И двата печата са бронзови, а дръжките им са изработени от чемшир. Те са дарени на музея във Велико Търново през 2000 година от търновеца Петър Аладжов, емигрант в Мюнхен.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини