НЗОК няма правомощия да контролира търговията на едро с лекарства

  • 23 януари 2017 17:50

  • 4476
  • 1
НЗОК няма правомощия да контролира търговията на едро с лекарства
©

НЗОК няма правомощия да контролира търговията на едро с лекарствени продукти. Това става ясно от съобщение, изпратено от НЗОК до медиите. То е по повод на постъпили сигнали за липсващи в аптеките лекарства.

От НЗОК са поискали от притежателя на разрешението за употреба информация за изпълнението от негова страна на чл. 35, ал. 1, т. 6 от Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, според който със заявлението за включване на лекарствен продукт в Позитивния лекарствен списък следва да е подадена декларация за осигуряване на необходимите количества от продукта. Притежателят на разрешението за употреба е уведомил НЗОК, че в България се осъществява редовен внос на посочените лекарствени продукти два пъти месечно, като са предоставили данни за внесените количества по месеци за 2016 г. От тях е видно, че внесените количества са повече от необходимите, заплатени от НЗОК опаковки.

Не е в правомощията на НЗОК да упражнява контрол при търговията на едро с лекарствени продукти, в това число - и при осъществяване на некоректни практики (паралелен износ), допълват от НЗОК.

Аналогичен е случаят и с лекарствените продукти за лечение на епилепсия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4476 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2017.01.23 | 19:18

1
А кой има право!!

Добави коментар

Водещи новини