Учени от БАН изследват микробната резистентност (снимки)

  • 23 януари 2017 16:00

  • 11724
  • 0
Учени от БАН изследват микробната резистентност (снимки)
© Novini.bg

Учени от Българската академия на науките (БАН) разработват химически съединения за въздействие върху патогенни микроорганизми. Тези съединения са алтернатива на антибиотиците. С това проучване се занимава екип от Института по органична химия с Център по фитохимия и Институт по микробиология.

Учените работят по дизайна и синтеза на т. нар. фотосенсибилизатори за метода Фотодинамична терапия (ФДТ). Методът е приложим за локални инфекции, причинени от патогенни бактерии, а също и при вируси.

„През 2012 г. Световната здравна организация излезе с апел към учените в целия свят, че трябва да се работи много интензивно за справяне с проблема с анбиотичната резистентност. Ние като химици разработваме нови фотоактивни химически съеднинения за метода ФДТ. При подходяща светлина се продуцират токсични кислородни форми с неспецифично въздействие, поради което развитието на резистентност е малко вероятно“, разказа доц. д-р Ваня Мантарева.



Пред Novini.bg тя обясни, че методът е локален и приложеното вещество се активира само при облъчване, така че не води до токсичност на целия организъм. Методът засяга само болестотворните клетки и не влияе на здравите. За нашата страна този метод се е усвоил успешно от факултетите по дентална медицина в София, Пловдив и Варна, където се прилага с единствения засега утвъден европейски препарат. Доц д-р Мантарева заяви, че методът е най-приложим за части, които са открити като устната кухина и кожа. Помага за лечението на кариес, гингивит и парадонтоза с еднократно третиране.

„Подходящ е за пациенти с понижен имунитет, които не могат да се лекуват с антибиотици. Зъболекари дори са ни казвали, че при еднократно третиране на проблемната област, пациентът повече не се връща с оплаквания“, каза още ученият от БАН.

Доц. д-р Иван Ангелов уточни, че методът е подходящ и за хора със зъбни протези. По думите му в протезите се натрупват много бактерии, които трудно могат да бъдат унищожени със съществуващите препарати и лечения.

В екипа на учените от БАН, който се занимава с проблема за резистентността на разработването на алтернатива на антибиотиците влиза още и доц. д-р Веселин Късовски. Той и останалите учени предават знанията си на по-младите като докторанта Мелиха Бахри Алиосман. Тя коментира, че се надява получените препарати за фотодинамичния метод да допринесат за науката, за да бъде полезен на хората и за напредъка в медицината.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
11724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини