Какви са правомощията на Румен Радев според Конституцията

  • 19 януари 2017 09:51

  • 22154
  • 10
Какви са правомощията на Румен Радев според Конституцията
© Булфото (Архив)

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на положи клетва като петия демократично избран президент на България. Той и вицепремиерът Илияна Йотова ще встъпят официално на "Дондуков" 2 в неделя. Смяната на караула в президентството ще стане с официална церемония. Досегашните стопани на президентстово Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще се оттеглят.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на бе избран за президент в сложна политическа обстановка. Правителството е в оставка, парламенттът ще бъде разпуснат и новият държавен глава ще трябва да назначи служебен кабинет. Отговорността на плещите на досегашния летец са големи, затова е важно да се сме наясно и какви са неговите конституционни задължения.

Според Конституцията на Република България президентът олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения. Той се избира пряко от българските граждани и се счита за обединител на нацията.

Изискването е държавният глава да има навършени 40 г. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е на 53 г.

Според чл. 98 президентът  насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание. Той отправя обръщения към народа и Народното събрание. Има право да сключва международни договори в случаите, определени със закон.

Негово основно задължение е и да обнародва законите. Разполага с правото да налага вето върху приетите от Народното събрание закони.

Чл. 98, т. 5. гласи, че държавният глава "утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет". Той назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на България при международни организации по предложение на МС и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната.

В следващите пет години Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще има правомощията да назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон. Той ще награждава с ордени и медали, дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него.

Ето и останалите правомощия на президента според Конституцията:

- предоставя убежище;

- упражнява право на помилване;

- опрощава несъбираеми държавни вземания;

- наименува обекти с национално значение и населени места;

- информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия;

- след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

- когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

- ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори

Президентът е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България. Той назначава и освобождава висшия команден състав на Въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет. Ръководи и
Консултативния съвет за национална сигурност. Сред правомощията на държавния глава са и обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната

Чл. 103. от Коституцията гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това. При този случай обвинението се разглежда от Конституционния съд в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

 Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
22154 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2017.01.21 | 20:00

10
връщането престъпния комунистически режим и руската окупация не влиза в правомощията му, което сигурно разочарова неговите фенове
ТОЧНИ И ЯСНИ ПРАВОМОЩИЯ!

2017.01.19 | 13:58

2
Да изпълнява заповедите на ген. Решетников и Трите Каки.

2017.01.21 | 20:00

9
МНОГО Е СМОТАНА РУСКАТА СТРАТЕГИЯ

2017.01.21 | 20:00

8
БЪЛГАРИЯ Е В НАТО И РАДЕВ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ТОВА

2017.01.21 | 20:00

7
обаче не може да направи крим руски колкото и да му се иска
Бойко курвоооооооооооо

2017.01.21 | 19:59

6
Не видях никъде да пише , че е главнокомандващ.Защото имаше един случай на руски самолет в наше пространство за който Бойко педала даваше заповед да не се пуска.
жорж

2017.01.21 | 19:59

5
не ни трябва никакъв президент 50 души хрантутници стоят там да ги издържаме по улиците вече няма хора всички се махат от тука те церемонии ще ми правят
ЧЕХЛЮ

2017.01.21 | 19:59

4
Под чехъла на Трите Каки! И под ботуша на ген. Решетников!
Петкан

2017.01.21 | 19:59

3
България трябва да стане президентска република ! Един да носи отговорност и да взима бързи решения и ако сбърка, да бъде в затвора. А не като сега всички са невинни и всички крадат !

2017.01.19 | 12:24

1
Правомощията на Радев не са по - различни от тези на Плевнелиев. Защо е тази истерия?

Добави коментар

Водещи новини