Мед и шипков мармалад са осигурени за мечката в зоопарка в Павликени

  • 12 януари 2017 09:37

  • 2576
  • 2
Мед и шипков мармалад са осигурени за мечката в зоопарка в Павликени
© GettyImages/Gulliver

Гранули с мед и шипков мармалад са осигурени за единствената мечка в зоопарка в Павликени. Шестгодишният Васко не е в зимен сън, въпреки ниските температури, затова се нуждае от питателна храна, каза за БТА управителят на зоопарка Сезаин Мехмедов.

Той посочи, че за да се осигури температура от 20 градуса за маймуните от зоокъта, в клетките им е монтирано парно отопление. Двете маймуни са от породата "гвенон", с естествен хабитат Южна Америка, затова заради мразовитото време вниманието към тях е завишено.

Мехмедов отбеляза, че в най-студените дни са се родили няколко камерунски козлета, които също са отделени заедно с майка си в отделна отопляема клетка.

Той посочи, че в зимните дни е важно да бъдат наблюдавани бременните животни, за да се осигурят максимално добри условия за новородените.
До края на месеца в зоопарка предстои да се родят понита и муфлони, прогнозира той.

През зимния период мъжките виетнамски прасета са отделени от женските, защото новородените им изискват специални грижи и много топлина.
От всички над 200 обитатели на зоопарка, най-адаптивни към зимните условия са хищниците и пернатите. Грижата за тях включва разчистване на клетките от сняг и обилна храна.

Бюджетът на зоопарка е осигурен от общинската администрация, местните супермаркети също правят дарения от прясна храна. Според Мехмедов, боледуващи животни няма. Най-новото постъпление в зоопарка е млада вълчица от Варна.

През тази година зоопаркът ще отбележи 50 години от своето създаване. Годишнината съвпада с планираната реконструкция и разширяване на капацитета му.

От ръководството обмислят обогатяване на животинското царство с лама и щрауси.

Сезаин Мехмедов посочи, че зоопаркът е отворен и през зимните месеци, като най-големите му почитатели остават децата, които в този период го разглеждат на шейни.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2576 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.01.12 | 19:22

2
Да им осигурят и началника на РУО-Кърджали,Гроздан Колев!Той за друго не става!

2017.01.12 | 13:21

1
Вълчицата Есмералда

Добави коментар

Водещи новини