Ново удължаване на ученическата ваканция (обновена)

  • 11 януари 2017 14:46

  • 97896
  • 6
Ново удължаване на ученическата ваканция (обновена)
© Булфото

На поредно удължаване на ваканцията заради грипа и студа ще се радват учениците у нас.

Грипната ваканция за учениците в област Русе, включително в областния град, се удължава до 13 януари включително, съобщиха от областната управа в крайдунавския град.

На състояло се днес съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания е била отчетена тенденция за повишаване на заболеваемостта в областта.

Още два дни ваканция ще имат и учениците от Пловдивска област, съобщи за БТА Иванка Киркова началник на Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ в Пловдив област. Тя поясни, че удължаването на ваканцията е изпълнение на предписание на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Пловдив, изпратена до РИО-Пловдив и кметовете на общини. За неучебни са обявени и дните 12 и 13 януари. Така учениците трябва да се завърнат в класните стаи в понеделник, 16 януари. Д-р Моника Троянчева от РЗИ - Пловдив уточни, че заболеваемостта в областта остава непроменена или 123 на 10 000 души.

Учениците в Бургаско също ще подновят занятията си в понеделник идната седмица. Причината за това е препоръка на РЗИ в морския град, публикувана на страницата на Регионално управление на образованието. Препоръката е разпратена до директорите на учебни заведения. Част от тях вече са се съобразили с нея. По данни на РЗИ заболеваемостта в региона е в предепидемични стойности. През последните два дни те са 71,42 на 10 000 души население. Най-много се разболяват децата от 0 до 4 годишна възраст. Веднага след тях е рисковата група от 15 до 29 години. Наблюдава се спад на болните при учениците от 5 до 15 годишна възраст и това се дължи на спрените занятия, твърдят от РЗИ.

И за учениците в седемте общини на област Силистра първият учебен ден след коледно-новогодишната ваканция ще е 16 януари.

12 и 13 януари ще бъдат неучебни и в община Шумен.

Още два дни, до края на седмицата, продължава ваканцията и за учениците в община Димитровград, съобщи за Дарик кметът Иво Димов. 12 и 13 януари ще бъдат неработни също за учителите и помощния персонал в учебните заведения, уточни той.



Удължена до 13 януари, петък, е грипната ваканция в Ямболска област. Решението е взето от Регионалната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Остава зимната блокада и за всички общини в областите Стара Загора, Добрич, Разград и Търговище.

Ваканцията на учениците в община Хасково се удължава до края на седмицата, съобщи общинската администрация. Официалното потвърждение, че 12 и 13 януари се обявяват за неучебни дни, е било разписано от изпълняващия длъжността министър в момента Диян Стаматов. По-рано днес ръководството на общината поиска от МОН удължаване на ваканцията заради тежките метереологични условия и трудности при отопляването на класните стаи преди подновяването на занятията.

Ваканцията за учениците в община Перник е увеличена с още два дни, съобщиха от образователния инспекторат. Така учащите, които трябваше по последната разпоредба да са в час от четвъртък - 12 януари, ще останат по домовете си до края на седмицата. Учебният процес ще бъде възстановен на 16 януари.

В Пернишка област учебният процес ще продължи утре и вдругиден само в общините Радомир и Трън в Пернишка област, съобщиха за БТА от общинските администрации. В Радомир петте училища в града са газифицирани, трите учебни заведения в селата Извор, Гълъбник и Дрен са снабдени с достатъчно гориво и няма проблеми с отоплението, посочи заместник-кметът Любка Димитрова. Функционират и трите детски градини. В Трън единственото учебно заведение в общината СУ "Гео Милев" е с локално парно, има необходимото количество гориво за поддържане на нормална температура в класните стаи. Детската градина не е спирала работа, уточни заместник-кметът Цветислава Цветкова. Заради влошените метеорологични условия и невъзможността отоплителните инсталации в учебните заведения да постигнат необходимите температури за нормално и безопасно протичане на учебния процес, ваканцията се удължава с още два дни в общините Брезник, Земен, Ковачевци и Перник.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
97896 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БГ

2017.01.12 | 14:26

3
Госпожо Фандъкова, утре ще изпратя детето си на училище с термометър в раницата. И ако температурата в училището е по- ниска от 18 градуса по Целзий в сградата, да се прибира веднага у дома ! Призовавам и останалите родители да постъпят по този начин !!!
Готов съм бе...

2017.01.12 | 21:25

6
Вземи му и една термо-палатка ако му стане студено на път за дома...

2017.01.12 | 14:26

5
Ще дойда у вас да премеря температурата

2017.01.12 | 14:26

4
Не забравяй да изпишкаш детенцето си преди да го изпратиш на училище.

2017.01.12 | 11:10

2
урааааааааа..
Веселин Василев

2017.01.12 | 11:10

1
Учениците викат - УРРАААА.Учителите също.А кой ще наваксва не се знае.

Добави коментар

Водещи новини