Задава се краят на четката за зъби

  • 10 януари 2017 11:26

  • 185327
  • 6
Задава се краят на четката за зъби
© GettyImages/Gulliver
Задава се краят на четката за зъби, след като учени откриха лекарство, което след поставяне върху загниващ зъб, спира процеса и напълно го възстановява, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Вместо пациентите да се подлагат на поредната пломба, зъболекарят в близко бъдеще ще може да напои късче гъба с лекарството Tideglusib и да я постави в отворения зъб.

Препаратът спира гниенето и след време зъбът започва сам да се изгражда наново. Това означава, че в скоро време и четката за зъби и пломбите ще останат в миналото. Последните отслабват структурата на зъба, предизвикват инфекции и водят до по-широки кухини. Разработката е дело на проф. Пол Шарп от лондонския "Кингс колидж".

По неговите думи при пломбите се заменя жива тъкан с инертен цимент. С препарата Tideglusib се стимулират стволовите клетки в центъра на зъба. Те впоследствие се развиват в специализирани зъбни клетки, наречени одонтобласти.

В процеса се получава увеличено производство на дентин, който поправя по естествен начин възникналите дефекти в зъбната структура. Лекарството не е непознато за медиците. То широко се използва като потенциално лечение за Алцхаймер.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
185327 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ТОМА НЕВЕРНИ

2017.01.22 | 00:32

6
Вие луди ли сте? Зъболекарите да останат без работа. И сами щели да поставят лекарството - сами да си отрежат клона на който седят? Ай, стига бе!
Пешо манафа

2017.01.22 | 00:31

5
Защо да останат без работа? Нали те ще го поставят това нещо? Пък и представи си колко ще струва... ...поне в началото де. Плюс това прогреса си е прогрес и рано или късно все някой изгаря за негова сметка. Както се казва - нищо не е вечно на тоя свят!

2017.01.12 | 05:29

4
Споко бе, ще те лъжат че го слагат...и после пак ще ти го слагат! И пак и пак и паааак...докато дойде ред със клещите за щрака-трак!
Чичо Доктор

2017.01.12 | 05:29

3
Ей гнида недоносена,майка ти ше ева гнусна ше ева долна ше ева , въшка мръсна ше ева ,ти за зъболекарите и здравната система в България нема да говориш така,че майка ти ше ева гадна ше ева
До Чичо Доктор

2017.01.12 | 05:29

2
Мухъл ти тихо, че ща газа

2017.01.12 | 05:28

1
явно автора много мрази да си мие зъбите. Дори и да се оправят кариесите с лекарство и да се създава наново зъб (което не е ново като концепция, но няма да стане) пак ще ти мирише устата авторе, ако се отървеш от така досадната за теб хигиена.

Добави коментар

Водещи новини