Сутеньори рязали с ножчета краката на бременна и й забивали клечки под ноктите

  • 07 януари 2017 07:38

  • 161219
  • 16
Сутеньори рязали с ножчета краката на бременна и й забивали клечки под ноктите
©

Гол мъж в инвалидна количка, с отрязани до коленете крака, стряска жителите на централно кръстовище в гръцката столица Атина. Гледката на изпадналия инвалид омилостивява минувачите и те, извръщайки глави, пускат пари в кутията пред него. На ден сакатият просяк изкарва между 150 и 500 евро. Той е един от десетките българи, станали жертви на трафикантите на хора. По официални данни на Върховната касационна прокуратура за последните три години те са 1234 - мъже, жени, деца, информира "24 часа".

“Успяхме да го изведем от Гърция и да го доведем в България, но почина от пневмония преди да го разпитаме Дни наред той е просел почти чисто гол из улиците на Атина”, казва Гергана Кюркчийска. Тя е районен прокурор на Оряхово, една от прокуратурите с най-много дела срещу търговци на хора.

“Срещнах се с момиче, което, докато е било бременно в 8-ия месец, е подложено на нечовешки изтезания в Гърция”, казва прокурор Кюркчийска. Младата жена кара тежка бременност. Въпреки това сутеньорите не ѝ дават и ден почивка. Те я карат да проституира в общежития с мигранти Когато откаже, започват нечовешки изтезания, характерни за Средновековието - режат с ножчета краката ѝ, бият я с метални пръти, забиват ѝ клечки под ноктите. “Това, което беше преживяла, беше нечовешко”, спомня си прокурор Кюркчийска.

Другият случай, за който разказва, е на Детелина Гунова от Оряхова. Тя също е пребивана, забивани ѝ са клечки под ноктите, горени са гениталите ѝ. Често сводниците горят половите органи на момичетата, защото смятат, че така се спира менструацията и те ще са на улицата всеки ден. Когато се опитва да избяга, Детелина е изхвърлена от втория етаж на бардака, където живее. Момичето е четири дни в кома, губи завинаги зрението си с едното око. “Запознах се с едно момче от съседното село. Дадох му личната си карта, защото ми каза, че ще ходим на дискотека. В едно кафене се срещнах с жена, която ми даде дрехи, каквито носят проститутките. Качиха ме в кола, взеха ми личната карта и телефона. Удариха ми шамар и ме заведоха в село близо до Солун. Настаниха ме в стая с още две момичета, едната беше 13-годишна, а другата бременна.” Това се осмели да разкаже преди година по Нова телевизия 18-годишната Детелина Гунова от Оряхово. Една от малкото жертви на трафик, дръзнали да се покажат публично. Сводниците я прекръстват на Мона Лиза. Изпаднала в абсолютна безизходица, тя решава да си пререже вените. Боят е всекидневие за нея и “колежките” ѝ. Клиент, на когото момичето разказва за мъченията, на които е подложено, решава да помогне. Полицаи атакуват публичния дом и измъкват Детелина. Сутеньорите обаче бягат в Италия ден по-рано.

Девойка от Северозападна България, която работи като сервитьорка в София, заработва допълнително и като проститутка. Два пъти седмично сводник се свързва с нея, праща такси, което я кара на адреси. После я връща в квартирата й. Работата не изглежда никак опасна, затова един ден се навива на предложението на сутеньора да упражнява древната професия в Холандия, уж ще изкара повече пари. Още щом стъпва на холандска земя, личната ѝ карта е прибрана, а момичето е заставено да се предлага на косовари, африканци и араби След четири месеци успява да се свърже с близките си в България и се измъква.

Всеки ден по един българин става жертва на трафик, сочат данните на Върховната касационна прокуратура. Според официалната статистика само през 2015 г. пострадалите са 409. “Жените най-често попадат в мрежите на организатори на канали за износ на проститутки, по-рядко - в пипалата на престъпници, които набират нискоквалифицирани работници и ги превръщат в роби в горите на Швеция или фермите в Гърция”, казват антимафиотите от ГДБОП, които разследват търговията с хора.

381 българки са изведени от страната през 2015 г., като 314 от тях са превърнати в проституки. Част от останалите са бременни, подмамени срещу заплащане да продадат бебетата си. Схемата за трафик на пеленачета е позната от години и действа безотказно. Само преди дни бе разбит поредният канал за бебета на остров Катарини. Чужденецът, кандидат за баща, припознава новороденото и то остава в страната, от която е родом новият родител. Деца се изнасят за просия, сочи анализът на ГДБОП. 33 хлапета са попаднали в пипалата на трафиканти през 2015 г. Значително по-малък е броят на мъжете. Те обикновено стават жертви при търсене на работа. Само за няколко месеца двама мъже от Брегово успяват да подмамят десетина свои земляци с примамлива оферта за бране на боровинки, ягоди и друга замеделска работа в Швеция. Хората лесно се навиват, защото са без работа. Когато обаче пристигат в Стокхолм, истината се оказва различна. Документите и телефоните им са взети, напъхани са във фургони и са принудени да просят по улиците на шведската столица. Антимафиотите успяват преди месец да арестуват 30-годишния Петко Петков и 61-годишния Янко Боянов от Брегово, които набират мъже и жени от Видинско. При претърсванията в домовете им са открити шведски крони, документи, телефони, златни накити, тетрадки и тефтери с имена и цифри със записки на хора и суми, както и банкови документи. 26 са жертвите на трафик на роби от януари до септември 2016 г. Толкова са и през 2015 г., а през 2014 г. - 16.

Наши сънародници стават жертви, приемайки предложения за работа предимно в Гърция, Испания, Чехия, Германия, Холандия. Те откликват на оферти в сфери, където се търси нискоквалифициран персонал - селскостопанска работа и строителство. Един от най-драстичните примери е с група от 20 мъже и жени от цялата страна с предложение за земеделска работа в гръцки села. За всеки намерен за робска работа човек трафикантите получили по 500 евро. Хората били натоварени в три буса и откарани в гръцки ферми. Веднага след това ги затворили в лагери, оставени били без документи, забранили им да напускат фермите. Работниците са и без пари, защото им казват, че уж трябва да се издължат за транспорта, храната и подслона. Двайсетината българи, превърнати в роби, живеят в нечовешки условия около 2 месеца. Един от тях успява да избяга и да се обади на свои роднини. ГДБОП заедно с гръцката полиция атакуват лагерите. “Много часто хората бъркат трафика за трудова експлоатация с неспазване на трудовото законодателство”, смятат антимафиотите. Те често получават и оплаквания от измамени българи, които вместо уговорените 40 евро дневна надница взимат 20 евро. През 2014 г. ГДБОП е разбила две банди за трафик на хора с цел трудова експлоатация, а през 2015 г. - 6. 67 са организираните групи, занимаващи се с търговия на хора, които антимафиотите наблюдават. “Трафикът на хора за трудова експлоатация е също голям проблем, но износът на жени за развратни действия продължава да е водещ”, казва прокурор Кюркчийска. Според статистиката през 2014 г. 409 жени са изведени от България, за да проституират. За първите девет месеца на 2016 г. те са 229, сочат данните на Върховната касационна прокуратура.

Най-предпочитани държави за износ на жрици на любовта са Германия, Холандия, Швейцария, Белгия, Испания, Франция и Гърция. Сравнително нова тенденция за износ на секс робини е чрез сключването на фиктивни бракове. Тя е разпространена най-вече в Северозападна България, където бедността е много голяма. Схемата е следната - момичета на възраст между 20 и 30 г. сключват брак с мъже, които не познават, предимно косовски албанци. Заминавайки при новия си съпруг, момичето е изкарано на улицата, за да продава тялото си. Проблемът при разкриването на това престъпление е, че момичетата невинаги се чувстват жертви, казва антимафиот. Те не желаят да съдействат и да разказват за преживяното. Причините са страх от сводника, а и доброто заплащане. Обикновено парите се делят 50 на 50, като има случаи, в които проститутката прибира дори 70 на сто от печалбата. Случва се сигнал да подадат близките на момичето, но самото то да отрича, а и да отказва да се завърне, обяснява антимафиот. Една от успешните акции срещу трафиканти на сексробини е през 2015 г., когато ГДБОП успява да разбие група, действала едновременно в Холандия и по Южното Черноморие. През лятото 10 жрици обслужват клиенти по нашите курорти, а през зимата се пренасят в Холандия. Както във всяка банда и при тази ролите са разпределени - двама набират момичета, други двама са “счетоводителите”, които събират печалбата. Само през последните два месеца ГДБОП удари две групи, изнасящи проститутки в Холандия и Германия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
161219 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
НЕ ДАВАЙТЕ НА ПРОСЯЦИ

2018.01.07 | 00:20

16
ако не искате да заробват хора. Едно момиче дълго време проси на кръстовището пред Света Неделя в София. не изглеждаше добре, винаги упоено. таме от около 8 годишно сега е сигурно на 16 ако е въобще живо.
гост

2017.03.27 | 20:54

15
Върнаха ни в средновековието и търговията с роби.Това се знае много добре но се насърчава щото търговци на роби са провъзгласени за светци на запад.
Димитър Борисов

2017.01.30 | 20:35

14
За когото и да гласуваш всички ще покровителстват престъпността. Ако извадят данни за осъдени престъпници и недовършени дела, някой може да припадне. 30.1.2017г.
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2017.01.29 | 02:12

13
ВЪВ ПИЯНА русия Е ОЩЕ ПО ЗЛЕ ТАМ ГИ БЕСЯТ !!!!!!!!!!!!!!

2017.01.09 | 18:27

1
ами с чия закрила се ползват сводниците ?
Българофил !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.01.29 | 02:12

12
ОТ бкп тоест бкп !!!!!!!!!!!!!

2017.01.29 | 02:11

11
Законите са направени в унисон с еврогейските ценности и са твърде доходен бизнес с покровители от високо.Ако един трафикант на хора бъде осъжден на 25 години затвор с глоба от няколко стотин хиляди лева, единици ще бъдат тези които ще си помислят да се занимават с това

2017.01.29 | 02:11

10
туй са евро атлантическите ценности
ХАСАН

2017.01.29 | 02:11

9
европа ликвидира предприятията в българия. хората са без препитание. последиците са ясни.
nasko 44

2017.01.29 | 02:11

8
6TE IM REJA U6ITE NA SUTENIORITE BIL SAM V GRUPIROVKITE 6TE IM IZPIA MOZAKA
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2017.01.29 | 02:11

7
ВЪВ ПИЯНА русия Е ОЩЕ ПО ЗЛЕ ТАМ ГИ БЕСЯТ !!!!!!!!!!!!!!
СТАР ХАКЕР

2017.01.09 | 18:58

2
ЗНАМ ТЕ И ЩА ЧИСТЯ.

Добави коментар

Водещи новини