Конгресът на САЩ официално обяви Тръмп за победител в президентските избори

  • 06 януари 2017 21:48

  • 3751
  • 5
Конгресът на САЩ официално обяви Тръмп за победител в президентските избори
© GettyImages/Gulliver

Конгресът на САЩ официално потвърди победата на републиканеца Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския на президентските избори, състояли се на 8 ноември м.г., предаде Асошиейтед прес. Неговият подгласник Майк Пенс съответно бе избран за вицепрезидент. Съвместното заседание на двете камари премина под председателството на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който по конституция е лидер на Сената, и лидера на Камарата на представителите - републиканеца Пол Райън.

В тържествена обстановка бяха прочетени резултатите от гласуването, подготвени от всички 50 щати и от столичния федерален окръг Колумбия. Бюлетините на членовете на Избирателната колегия бяха внесени в залата в две ковчежета от червено дърво. Всяка бюлетина се прочиташе от специално назначени законодатели - членове на преброителната комисия. Някои от демократите, провиквайки се от място, повдигнаха редица възражения при преброяването и удостоверяването на гласовете на членовете на Избирателната колегия от някои щати с цел да оспорят резултата.

При това те се мотивираха с твърдението, че правителството на Русия се е опитало да се намесва в хода на избирателната кампания. Всички техни възражения обаче бяха отхвърляни едно по едно от Байдън по формална причина - че не са официално подкрепени от нито един член на Сената, както изискват правилата. В залата имаше и протестиращи зрители, които дори се опитаха да попречат на Байдън да обяви окончателните резултати.

Наложи се охраната на Конгреса да се намеси и да ги изтика извън залата. "Той не трябва да стане президент", провикна се един от младежите, преди да бъде изведен. В крайна сметка Тръмп получи 304 гласа в Избирателната колегия, която де факто избира президента, а кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън - 227. Седем протестни гласа бяха подадени за други кандидати. За избиране на президент за необходими 270 гласа. Тръмп и Пенс не присъстваха в залата.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3751 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
гост

2017.01.09 | 23:28

5
Стига с тия агресори САЩ, сега да видим и другият образ на държавата като нормални мислещи хора.
ОН

2017.01.08 | 22:29

4
тук е,USAѝци Горби доѝде.жална ви маѝка на Европа и на цял свят.тоя ако не го импиичмънт наѝ-скоро ще ходим на кино от 6 до 5.лошо много лошо.

2017.01.08 | 22:29

3
Сбогом московски мекерета! Хващайте пак шумако или заминавайте в матушката си!
ТРЪМП !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.01.08 | 22:29

2
ЕЛА МИ путинеееееееееее плешива маймуно грозна СЕГА ТИ ИБАХ МАЙКАТА

2017.01.08 | 22:29

1
Новия световен ред е близо.

Добави коментар

Водещи новини