Осъдиха театър за краден декор

  • 03 януари 2017 19:29

  • 2275
  • 0
Осъдиха театър за краден декор
© Getty Images

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград е осъден да плати 2500 лева за неспазено авторско право, тъй като е позлвал сценография на автор без неговото позволение, пише в. "Телеграф".

Окръжен съд-Благоевград постанови трупата да изплати обезщетение на Христина С. за това, че е използвал нейна сценография за детски спектакъл, представен на благоевградската публика, но без да я посочи като автор.

Детската пиеса е поставена на сцена за първи път през 2003 година. Миналата година обаче авторската сценография с внесени изменения в костюмите и декора, без съгласуване с Христина С. и без нейно знание и разрешение, е била използвана в спектакъла с ново име „Приказка за снежинката със синьото носле“, като за автор е посочен Георги Славков.

По този начин театърът нарушил неимуществените права на Христина С. – на признаване на нейното авторство върху създадената от нея сценография.

Експертизата установила, че наистина има нарушено авторско право и съдът постановил да и бъде изплатена сумата от 2500 лв.

Съдът задължи културния институт в Благоевград да преустанови използването на посоченото произведение, включително и чрез невярното посочване като автор Георги Славков, както в интернет страницата на театъра, така и във всички други печатни и електронни материали, съдържащи информация за спектакъла.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Последвайте канала на

Novini.bg
2275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини