Файненшъл таймс: ИД обяви война на Турция

  • 03 януари 2017 09:24

  • 5510
  • 0
Файненшъл таймс: ИД обяви война на Турция
© gettyimages (архив)

След една от най-проблемните години в най-новата история на Турция оптимистите в страната се надяваха, че 2017-а може да бъде шанс за ново начало. Малко повече от час след полунощ на Нова година тези надежди бяха разбити, когато въоръжен мъж нахлу в нощен клуб в Истанбул и уби 39 човека, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Предишните 12 месеца донесоха на Турция не само поредица от бомбени атентати, а и кървава вътрешна борба срещу кюрдските бойци и съпроводен с насилие опит за преврат, последван от сурови мерки срещу хората, обвинени, че са го подкрепили. Малко преди Коледа убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов добави последен мрачен щрих към една ужасна година за Турция - страна, която е член на НАТО и важен партньор на Запада.

Много от проблемите на страната се коренят в конфликта в съседна Сирия, който продължава вече почти шест години. Той съдейства за разпадане на крехкото примирие с Кюрдската работническа партия (ПКК), доведе до поток от над три милиона бежанци в Турция и предизвика обтягане или разпадане на отношенията с някогашни съюзници в региона.

Според анализатори поемането на отговорност за нападението в новогодишната нощ от "Ислямска държава" (ИД) означава, че групировката обявява открита война на Турция. В страната вече бяха извършени поредица от смъртоносни нападения, за които отговорност пое групировката. Но с изключение на атаката в Диарбекир през ноември, за която отговорност поеха и кюрдски бойци, ИД досега не беше поемала отговорност за голямо нападение в Турция чрез главния си канал в приложението за съобщения Телеграм. Анализатори казват, че промяната на тактиката става в момент, когато за ръководството на радикалната групировка Турция постепенно се превръща от една от многото страни, които са цел за групировката, в основна мишена, отбелязва "Файненшъл таймс".

Поемането на отговорност за нападението на Нова година от "Ислямска държава" става след години на сложни отношения между Турция и джихадистката групировка, която действа до южната й граница, посочва американският в. "Ню Йорк таймс". Според анализатори ИД е прекрачила тънка граница в Турция, опитвайки се да постигне баланс между своята цел да дестабилизира страната и стремежа да не настройва властите срещу себе си до такава степен, че те да предприемат сериозни действия срещу нея. Години наред джихадистки групировки прекарваха бойци и доставки през турската граница, изграждайки дълбоки мрежи в граничните градове в страната.

Турция, подкрепила въстанието срещу сирийския президент Башар Асад, смяташе, че джихадистите могат да бъдат управлявани в битката им с верните на правителството в Дамаск сили. Но тази политика се промени и под натиска на съюзниците си Турция започна да полага усилия да обезопаси границите си, след като прие милиони сирийски бежанци и беше разтърсена от терористични нападения. Анкара започна през август военна операция в Северна Сирия, при която нейните войски се изправиха срещу кюрдските бойци и джихадистите. Това решително настрои джихадистите против Турция, а техните лидери призоваха за нападения на нейна територия, коментира "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

БТА
5510 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини