Франция награди своите герои от атентата в Ница

  • 01 януари 2017 17:33

  • 12962
  • 0
Франция награди своите герои от атентата в Ница
© Getty Images/Guliver

Френски държавни отличия получиха днес пожарникари, полицаи, лекари и други граждани на страната. Общо 22 души бяха наградени за героични действия по време на атентата в Ница на 14 юли при опит да спрат камиона убиец или да помогнат на пострадали, предаде Франс прес.

С ордена на Почетния легион и френския орден за заслуги бяха удостоени граждани, предприели смели опити да спрат тежкото возило, насочено към множеството събрали се на крайбрежната Английска алея във френския курорт в деня на националния празник.
Един от тях се врязал със своя скутер в камиона, после скочил на стъпалото на кабината и започнал да удря шофьора, но без успех. "Готов бях да умра", заяви пред журналисти Франк Терие, отказал се едва щом терористът го ударил с пистолет по главата.

Награден бе и велосипедист, който се вкопчил в шофьорската врата, но не успял да я отвори. Отличия получиха и двама полицаи, "преследвали пеш и обезвредили водача на камиона със служебните си оръжия, рискувайки живота си".

Нападателят от 14 юли прегази с камион 84 души и рани над 400. Отговорност за атаката пое "Ислямска държава". Извършителят откри огън срещу полицаите и бе убит.

Орденът на Почетния легион - най-престижното френско отличие за граждански заслуги, е учреден от Наполеон Бонапарт през 1802 г.; негови кавалери са близо 93 000 души. Орденът за заслуги е втори по значение в страната, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12962 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини