С половин милион ремонтират телескопа в Рожен

  • 30 декември 2016 11:12

  • 888
  • 0
С половин милион ремонтират телескопа в Рожен
© Булфото (архив)

Правителството отпуска 540 000 лева на Института по астрономия за ремонт на телескопа в обсерваторията Рожен. Това става ясно от постановление на МС за изпълнение на държавния бюджет за 2017 година.

Парите за Рожен се осигуряват за сметка на предвидените разходи в централния бюджет за догодина. С тях ще се ремонтират летищата, телескопът и камерите на обсерваторията.

Със средствата ще бъде закупена научна апаратура, обясни директорът на Рожен Никола Петков пред в. "Телеграф".

Необходимо е да бъдат взети цифрови камери за телескопите. Една такава струва между 60 и 68 хиляди евро. За големия телескоп за необходими две. Трябва да бъдат купени и за малките, които няма да са толкова скъпи, защото не можем да си ги позволим, обясни Петков.

Една от задачите е да се направи ново отразително покритие на основния телескоп. За целта то трябва да бъде свалено и закарано в Германия, а след това върнато. "Един от телескопите ни от година и половина не работи. За него е необходима нова електроника. Пт тези пари ще се опитаме да отделим средства за сградния фонд, които е в окаяно състояние", обясни Петков.

От една седмица учените от Рожен нямат дори питейна вода. "Няма и да имаме поне до май, когато се затопля. Причината за това е сушата, като е възможно да се наложи да се направи нов сондаж", обясни шефът на обсерваторията. За да се снабдят с вода за пиене, пълнят туби от друг водоизточник.

В постановлението са предвидени също и 180 000 лв за археологически разкопки на Перперикон. Парите се предоставят на бюджета на община Кърджали.

Последвайте канала на

Novini.bg
888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини