Терористът от Берлин бил наблюдаван и от САЩ

  • 22 декември 2016 17:27

  • 3125
  • 2
Терористът от Берлин бил наблюдаван и от САЩ
©

Подозренията срещу тунизиеца Анис Амри, че е извършител на атентата в Берлин вече са доказани – на волана на камиона, с който бяха убити 12 души и ранени 48, са открити неговите пръстови отпечатъци. Късно в сряда полицията обяви, че е намерила портфейл с документи на името на Анис под седалката на камиона.

Това не е първият случай, в който извършители на атентат биват идентифицирани по остаени от тях лични карти. Документи на терористи са намирани пред кулите близнаци в Ню Йорк след 11 септември, в камиона от Ница, сега и в камиона от Берлин.

Фактът, че един терорист ще остави следи към себе си на мястото на атентата, изпълниха мрежата с подозрения към твърдението на полицията. Според обясненията на експерта по борба с тероризма Елмар Тефесен захвърлянетона лични документи се правело с цел да стане ясно кой е извършител на атентата и да няма съмнение, че атаката е ислямистка.

Така всички можели да разберат защо и кой убива. От друга страна организаторите на атентати обещавали на извършителите да се погрижат за фамилията им и подхвърлената лична карта била доказателство, че задачата е изпълнена. Анис Амри е бил наблюдаван и от разузнаването на САЩ, тъй като германските власти го класифицирали като опасен. Той е бил в черен списък със заран ада се качв ан асамолети за САЩ.

В същото време стана ясно, че Анис Амри е бил подслушван от известно време и в негов разговор е било засечено желанието му да стане атентатор-самоубиец. То обаче било изречено толкова завоалирано, че нямало улика, която да послужи за законово обосноваване на ареста му, съобщава „Шпигел“, цитиран от 24 часа.

Той бил наблюдаван дълго време, но в началото на декември внезапно изчезнал. Според някои медии тунизиецът е учил да прави бомба сам с инструкции в интернет. Тунизиецът е влязъл в Германия от Италия.

Там той поискал първо бежански статут и с епредставил за преследван египтянин. Тъй като не можел да даде никакви данни за Египет, му отказали статут. Бил е в затвора в Италия, където според семейството му сериозно с епроменил. Фамилията на терориста обяви, че ще се откаже от него, ако се докаже замесването му в атентата.

Братът на Анис Амри го помоли в тв интервю да се предаде на властите. Все още се идентифицират кои са жертвите на атентата. 6-ма от тях са германци, една израелка, една италианка и една украинка, както и полският шофьор на камиона.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3125 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.26 | 22:17

2
Да ви и гей структорите

2016.12.26 | 22:17

1
NABLUDAVAN I KOORDINIRAN

Добави коментар

Водещи новини