Деца с епилепсия рисуваха благотворително

  • 22 декември 2016 15:06

  • 8502
  • 0
Деца с епилепсия рисуваха благотворително
© АРДЕ

Големият български художник Иван Яхнаджиев и деца и младежи с епилепсия създадоха пъстри картини в навечерието на Коледа.

Картините ще бъдат продадени на търг с благотворителна цел, а каузата е оборудване на първия в България Детски център за деца и лица с епилепсия. Центърът е почти готов и се очаква да отвори врати в началото на следващата година.

„Едно малко чудо е на път да се случи по Коледа“, каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

Вече повече от 15 години организацията се бори за отварянето на дневен център, в който специалисти да работят с деца и младежи с тежка форма на болестта. В момента за тях се грижат единствено родителите им в домашни условия, което лишава децата от възможности за социализация и развитие, а близките им – от шанса да работят и да водят нормален живот.

След дългогодишни усилия помещението в София, предоставено от Столична община, е ремонтирано със средства по проект от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика, както и с щедрата подкрепа на дарители от Лайънс клубовете в София. Предстои обзавеждане и оборудване на Центъра, за да може да посрещне първите около 40 деца и младежи с епилепсия още в първите месеци на 2017 г. Днес те освен че се забавляваха и научиха много нови неща от Иван Яхнаджиев, имаха възможност заедно с него да сътворят цветни картини в характерния за известния художник стил, а средствата от тях ще подпомогнат обзавеждането и оборудването на Дневния център.

„Рисунките са пъстри и необикновени, като нашите талантливи деца и младежи“, коментира Веска Събева. Създадените днес картини, както и други произведения на деца и младежи с епилепсия, могат да се видят и при желание да се закупят на изложбата до 17 часа днес, 22 декември, в American Corner на Столичната градска библиотека (пл. „Славейков“ №4).

А ако някой желае да подпомогне оборудването на Дневния център за деца и лица с епилепсия, може да го направи по всяко време на разкритата специално за целта дарителска сметка:

Банка ДСК ЕАД
Клон Иван Вазов – София
Бул. „Витоша” №176
BG80STSA93000020970244

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
8502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини