Внимавайте със стреса в стремежа си да осигурите идеалната Коледа

  • 22 декември 2016 13:31

  • 1879
  • 0
Внимавайте със стреса в стремежа си да осигурите идеалната Коледа
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Дните преди Коледа са най-стресовите в годината за много хора, които се чувстват задължени да осигурят идеалния празник за близките си, пише вестник "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на здравната компания Bupa, пише БТА.

Допитването, обхванало 2000 души, разкрива, че за внушителните 74% Коледа е най-стресовият период заради нереалистичните очаквания да организират семейния празник по идеалния начин. Голяма част от хората съобщават за "самоналожен" стрес.

Едва 9% от анкетираните споделят, че се чувстват подложени на натиск от страна на близки и приятели да им осигурят подобаваща зимна почивка с изобилие от храна и подаръци.

За близо една трета от анкетираните, или 32%, основната тревога е, че ще "сгафят" и ще подарят на близките си неподходящи подаръци. Около 19 на сто от анкетираните признават, че са особено стресирани от невъзможността да балансират между професионалните си ангажименти и празничните очаквания на близките си.

Въпреки коледния стрес, на който са подложени, близо една трета от жителите на Острова не правят нищо, за да му противодействат. Мотивът им е, че собственото им добруване не е приоритет в празничния сезон.

Експертите напомнят на хората, които си самоналагат твърде високи очаквания за Коледа и се притесняват дали ще ги оправдаят, че не е необходимо да контролират всяка ситуация, нито е срамно да потърсят помощ от околните, и им препоръчват да отделят повече време за самите себе си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини