Експерт: С атентатите ИД иска да предизвика конфронтация между християни и мюсюлмани

  • 21 декември 2016 07:52

  • 4980
  • 3
Експерт: С атентатите ИД иска да предизвика конфронтация между християни и мюсюлмани
© БНТ

Атентатът в Анкара беше опит да се повлияе върху руско-турските отношения. Атаката в Берлин пък показва, че тероризмът се опитва през страховете на голямата публика да влияе върху политиката на трети страни. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

По думите й целта на подобни нападения е да се дебалансират европейските общества отвътре.

Не мисля, че Меркел ще се обърне към Путин в борбата срещу тероризма след атентата в Берлин. Дебатът по отношение на Русия в момента изглежда непроменен. По-скоро Европейският съюз може да ускори разговорите за вътрешната отбрана на съюза. Ще видим все повече сътрудничество между разузнавателните служби на страните членки. Подобни процеси най-вероятно ще бъдат ускорени от подобни атентати, заяви Чернева.

И в двата случая става въпрос
за провокация с цел да се генерира конфронтация на религиозна основа между християни и мюсюлмани, т.е. да се генерира стрес, а от там и конфронтация в обществото, посочи директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Важно е как обществата реагират, за да не се получи тази вътрешна конфронтация, която се цели от "Ислямска държава", добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4980 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.01.02 | 15:39

3
И тук другарят Путин удари на камък.

2017.01.02 | 15:39

2
Путин не е ударил на камък, обаче Шмеркел и хохльова Хохланд яко са настъпили мотиката, е*аха майката на цяла Европа. Абе тия немци толко ли са тъпи наистина, че се готвят пак да избират тая окървавена крава???

2017.01.02 | 15:39

1
Меркелица не смее да се обърне към Путин за помощ, но немският народ скоро ще го направи! Всички са наясно, че само той може да спаси Европа от гадовете.

Добави коментар

Водещи новини