Тепърва ще се сблъскваме с подобни трагични събития, предупредиха бивши разузнавачи

  • 20 декември 2016 08:15

  • 8934
  • 1
Тепърва ще се сблъскваме с подобни трагични събития, предупредиха бивши разузнавачи
©

Създава се впечатление на някаква организираност при последните нападения в Европа. Това заяви ген. Кирчо КировКирчо Киров Кирчо Иванов Киров е роден в град Силистра. Средното си образование получава в град Враца, а след, бивш директор на НРС, в ефира на БТВ.

Той припомни призива преди няколко седмици, на един от новоизбраните ръководители на ИД. „Той отправи призив към последователите си да се избиват кръстоносците навсякъде в Европа“.

Горан Симеонов от Асоциацията на разузнавачите от запаса коментира, че това е едно естествено продължение на битката, която Ердоган започна срещу Гюлен. „Цялото действие е насочено срещу нормализацията на руско-турските отношения. Турското общество е дълбоко разделено в момента. След всички арести в страната, не можем да не очакваме ответна реакция от хората на Гюлен. Това събитие прави Турция изключително нестабилен наш партньор в НАТО. Оттам идва опасността за нас“, предупреди той.

Според ген. Киров тези събития ще доведат до разкол в очертаващата се тристранна коалиция Русия-Турция-Иран и срещу мирния процес в Сирия. По думите му акцентът е състоянието на Турция в момента. „Това е една дестабилизирана държава, в която се води гражданска война. Тя граничи с нас. Сега се изправяме пред въпроса - как Турция пази границата ни, след като не може да се справи със ситуацията вътре в страната“.

Симеонов посочи, че нападението в Турция ще повлияе на туризма, както и на официалните срещи, които е трябвало да се проведат. „В случая руската страна се е предоверила на турските служби“.

Двамата коментираха и събитията в Берлин. Ген. Киров бе категоричен, че службите са разполагали с информация, че ще има терористични актове в навечерието на коледните празници. „България не може да се изживява като остров на спокойствието в този размирен свят. Още повече, че на наша територия има много бежанци, сред които може да има и такива елементи, които са инфилтрирани целенасочено и дългосрочно сред хората, но имат подобни намерения. Затова призовавам нашите служби да работят с пълния си капацитет за предотвратяването на подобни събития“. Той добави, че службите са предупредени, че се готвят атаки в много европейски страни, включително и България.

Симеонов пък смята, че най-голямата опасност за страната ни идва от това как се пази на границата ни. „Потенциалът на всяка една служба не е достатъчен за справяне с този проблем. Затова трябва да се усъвършенства координацията между различните служби. Да се получава предшестваща информация, да има единна информационна система. Можем да очакваме по празниците, когато има струпвания на хора, тези събития да се повторят“, убеден е експертът.

Двамата изразиха мнение, че няма държава, която да е застрахована от подобни атаки. За съжаление ще се сблъскваме тепърва с подобни трагични събития.

Симеонов каза още, че силата на тероризма е в себеотрицанието на терориста и изненадата. Трудно може да се предотврати терористичен акт. Когато един човек е решил да се раздели с живота си, трудно може да се спре.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8934 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
111

2016.12.21 | 09:23

1
Всеки може да "разсъждава"така, казвайки неща, които са вече казани от други.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини