Еврорегламент забранява отровната течност за чистачки

  • 14 декември 2016 08:50

  • 2230
  • 1
Еврорегламент забранява отровната течност за чистачки
© Getty Images

До края на годината се очаква на ниво Европейски съюз да се забрани използването на токсичното вещество метанол в продуктите за масова употреба. За това сигнализира евродепутатът Емил Радев. Според него без всякакво ограничение на концентрация на метанол в течността за чистачките продуктите, съдържащи денатуриран (метилов) спирт достъпни за потребителя, трябва да се очаква, че през зимата броят на новите случаи на отравяне, причинено от поглъщане на смеси, съдържащи висока концентрация на метанол в някои държави членки ще остане високо.

Според медицински лица метанолът е токсично вещество и при силна концентрация в много малки количества може да доведе до сериозни увреждания и смърт. Смъртоносната перорална доза за възрастни при 70% концентрация на обемна единица е 37 мл. Това е количество, което много лесно може да бъде погълнато от човек дори по погрешка. Ако обаче съдържанието е 0,5 %, което се доближава до предложението на Европейската комисия, тогава смъртоносната доза е 5303 мл. Това са над 5 литра течност, което ще е почти невъзможно да бъде достигнато и инцидентите значително ще намалеят.

Проектът за нормативната промяна е бил изпратен на Държавите членки за консултация, а на 7 декември е имало нова среща в рамките на процедурата по комитология. На тази среща държавите членки са изразили някои резерви по отношение на прилагането на тези промени. Очаква се да има нова дискусия в Комитета през януари и след като се постигне съгласие между държавите членки, Европейската комисия да приеме в най-кратки срокове предложения акт.

На българския пазар има няколко продукти за масова употреба със съдържание на метанол като разтворители, някои видове лепило и горива. В България имаме въведени гранични стойности за съдържание на метанол в някои продукти, както и на работното място. Съгласно наредба относно изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол, граничните стойности на метанол са: в моторния бензин: 3%, а в биодизела 0,20%. В съответствие с Наредба за защита на работниците от рискове, свързани с химични агенти на работното място, максимално допустимите стойности за метанол във въздуха на работната среда е 260 мг/m3 (поглъщане на кожата) за излагане от 8 часа.

Въпреки това, основните случаи на натравяне, които наблюдаваме у нас, се дължат основно на високото съдържание на метанол в течностите за чистачки и в препаратите за размразяване на стъкла, както и в денатурирания спирт - именно на тези продукти за масова употреба трябва да обърнем най-голямо внимание. Когато европейската забраната за максимум 0,6 % концентрация на метанол в течностите за чистачки влезе в сила, се очаква случаите на натравяния у нас да намалеят значително.

Новият регламент ще може директно да се прилага в държавите членки в това число и България, и държавните органи ще могат да следят за неговото спазване. При евентуални нарушения контролните органи и съдът ще могат да вземат необходимите мерки за спазването на закона.

Последвайте канала на

Novini.bg
2230 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.30 | 21:33

1
а може ли домашна ракия ..ако парното не работи както трябва ..ще дегустирам .."спирачна" течност..

Добави коментар

Водещи новини