Американски военен самолет извърши принудително кацане край остров Окинава

  • 14 декември 2016 07:44

  • 2085
  • 1
Американски военен самолет извърши принудително кацане край остров Окинава
© Getty Images

Американски самолет с вертикално излитане и кацане "Оспри" извърши принудително кацане край южния японски остров Окинава, но петчленния му екипаж беше спасен и е в болница, предоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Американските военни съобщиха, че самолет МВ-22 Оспри" се е приводнил принудително в плитки води край източния бряг на Окинава. В изявление те уточниха, че членовете на екипажа са откарани в болница във въздушна база Кадена за лечение.

По данни на японската информационна агенция Киодо при приводняването си машината е получила сериозни повреди и по-конкретно - откъснали са се двете й крила.

Инцидентът близо до град Наго предизвика протести в Окинава, където и без това има негативни настроения към американските военни. Миналата седмица американски военен пилот загина, след като изтребителя му FA-18 се разби край Западна Япония.

Японският министър на отбраната Тамоми Инада настоя американските военни да прекратят полетите с "Оспри" до изясняване на причината за случилото си.

Над половината от 50-те хиляди американски военни в Япония се намират на остров Окинава по силата на японско-американско споразумение за сигурност. Много жители на острова се оплакват от шума, замърсяването и престъпността, свързани с американското военно присъствие.

Последвайте канала на

БТА
2085 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
`50 000

2016.12.17 | 00:25

1
хамериканци на острова. Дали Япония и Германия не са още ОКУПИРАНИ държави?

Добави коментар

Водещи новини