Токсиколог: Употребата на марихуана в България добива почти епидемични размери

  • 12 декември 2016 11:00

  • 54941
  • 5
Токсиколог: Употребата на марихуана в България добива почти епидемични размери
© Getty Images/Guliver

Употребата на марихуана в България добива почти епидемични размери, през изминалата година в България бележи ръст употребата на амфетамини, заяви на пресконференция в Плевен доц. Васил Атанасов от най-голямата у нас специализирана токсикологична лаборатория - на Военномедицинската академия в София.

За първи път имаме сериозен ръст на пациентите, постъпили по спешност след употребата на марихуана със симптоми на остра интоксикация, отбеляза той. Експертът уточни, че тази тенденция - употреба на амфетамини и марихуана, се отчита при постъпващите пациенти по спешност в клиниката по токсикология. Според доц. Атанасов това донякъде може да се обясни с факта, че в днешно време марихуаната не е това, което е била преди години.

По данни на Агенция Митници и на специализирания институт на МВР марихуаната, която се разпространява в момента, е с изключително високо съдържание на активно действащото вещество. Ако в миналите години съдържанието на това активно вещество в марихуаната варираше до 2 процента, в момента разпространяваната марихуана е със съдържание на активното вещество 20-25-27 процента, посочи доц. Атанасов. Това са специално селектирани сортове, дори се подозира, че са ГМО-сортове, които се отглеждат и разпространяват за психоактивни цели, каза експертът.

Човешкият организъм не може да реагира еднозначно на толкова голямо количество на активното вещество. Не всеки мозък може да издържи на такова напрежение, образно казано, поясни доцентът. Доц. Атанасов уточни, че за миналата година по отношение на острите отравяния с наркотични вещества на първо място са амфетамините - много често в комбинация с метаамфетамини. Според него много често те са приготвяни в гаражни условия, с много токсични, съпътстващи вещества, които сами по себе си могат да причинят сериозно отравяне. Вторият момент, който доц. Атанасов отбеляза, е разширяващата се употреба на марихуана, почти добиваща епидемични размери вече у нас, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
54941 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.10.28 | 19:17

4
интоксикация и предозиране с марихуана не може да има, виж амфетамините са друго нещо, те са си отрова, коята убива, но докато подобни глупости се говорят за тревата, хората ще посягат към алкохол и тежки наркотици, а от тях се умира, от трева няма умрял
бай Данчо

2017.10.28 | 19:17

5
Умишленно се смесва марихуаната в теми с другите опасни дроги, за да не се каже истината за нея.Това са платени нивини в медиите за да отклонява разумната беседа от разрешаване на тревата... Всичко това се цели народа да не получи една билка която ще им спести стотици милиони лв за годиа, хапове за психични натоварвания, за стрес, за неврологични отпускания...Но лекарствата, няма кой да ин копува, политиците няма да печелят толкова много, ако я вдигнат забраната както в западните държави, па да не говорим, че ни избиват с цигарите, но никой няма интерес да ги спре...

2017.10.28 | 19:17

3
Айде да се оправим с епидемията на тютюна и алкохола и после да се занимаваме с МНОГО ПО-МАЛКО ВРЕДНАТА марихуана. Благодаря!
Тревоман

2017.10.28 | 19:17

1
Дайте ги тези 20-25 % THC. Май само в токсикологията ги пушите такива ? Съгласен съм, че предозиране с трева не е възможно, никога не ми се е случвало да видя някой предозирал от марихуана (освен ако предозирането е седене на дивана и ядене на всичко, което видиш)Пуша от близо 10 г., уча медицина 6 курс съм и съм сравнително добър студент. Никога не ми е пречила марихуаната !!!
al

2017.10.28 | 19:17

2
Брей, и ти ще си ми един доктор!!! НЕма що!

Добави коментар

Водещи новини