Шефката на хематологията в Русе обвинена за заразения от малария

  • 12 декември 2016 09:26

  • 6778
  • 0
Шефката на хематологията в Русе обвинена за заразения от малария
©

Шефката на отделението по трансфузионна хематология д-р Биляна Цветанова бе обвинена за заразяването с малария след кръвопреливане в Русе.

Тя е била дежурна по време на акцията по кръводаряване в Русенския университет на 8 ноември, когато бе взета кръв от боледувалия от малария студент от Камерун. Тя обаче не обърнала внимание на написаното от младежа в анкетната му карта. Това показала проверката на РЗИ, потвърди шефката на инспекцията в Русе д-р Маргарита Николова, съобщи 24 часа. На д-р Цветанова е бил съставен акт, а тя е подала оставката си от поста. Остава да стане ясно дари директорът на УМБАЛ –Русе д-р Иван Стоянов ще подпише и ще я освободи от работа. „Има съставен акт, но все още няма наказателно постановление, обясни д-р Николова.

„Проверката на РЗИ е установила нейни нарушения. Данните сочат нейна грешка в РУ. Официално мнение по случая обоче ще дадат и други специалисти. Знаем, че си е подала оставката. Предстои и проверка на прокуратурата”, уточни д-р Маргарита Николова. Скандалът в Русе избухна заради смъртния случай с 80-годишен арменец, на който бе прелята кръв, заразена с малари, който почина на 30 ноември в местния Тубдиспансер. Все още не е ясно, дали именно маларията е причина за смъртта на възрастния пациент. Материалите от студента от Камерун, дал заразената кръв, са били изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести. Генетични методи са доказали тропическа малария.

В момента младежът е приет в Инфекциозното отделение на русенската болница. Преминал е курс на лечение с медикаменти, предоставени от Националния център, според изискванията на Световната здравна организация. Момчето ще бъде диспансеризирано и проследявано от паразитологичното отделение на Регионалната здравна инспекция в Русе. „Ще изчакаме становището на разследдващите орагни и тогава ще се посъветваме с адвокат, какви мерки да предприемем”, каза дъщерята на починалия Манушак Хачикян. Вероятно обаче близките ще повдигнат съдебен иск срещу институциите, виновни за смъртта на 80-годишния русенец.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини