Тийнейджърите в България употребяват предимно марихуана и амфетамини

  • 05 декември 2016 14:15

  • 26123
  • 2
Тийнейджърите в България употребяват предимно марихуана и амфетамини
© gettyimages (архив)

Тийнейджърите в България употребяват предимно марихуана и амфетамини от различните видове наркотици.

Това коментира в Русе Стефан Бакалов, началник на отдел "Митническо разузнаване и разследване" при митница "Аерогара София", предаде БТА. Той бе лектор по време на обучението на русенски ученици на тема "Превенция на риска от употребата на наркотици", организирано от агенцията "Митници" и сдружението "Детски пристан" в крайдунавския град. Бакалов обясни, че в момента най-големият проблем при амфетамините е, че са прекалено много видове и изключително опасни, което води до "бързото убиване на деца". "Още при първата употреба е възможно да настъпи летален край. През миналата година 140 деца в Европа са починали при първа употреба на нови синтетични наркотици", обясни Бакалов. По думите му в Европа има около 3000 вида наркотични вещества, а в България са познати около 400 вида, като всяка седмица излиза нов вид наркотик. Преди 25 години е имало около 20-30 вида наркотични вещества.

При огромен интерес премина обучението, което се състоя в Доходното здание в Русе. В него се включиха ученици от седми до единайсети клас. Инициативата е първа по рода си в крайдунавския град и е част от образователната програма на агенцията "Митници".
Децата бяха запознати с видовете наркотични вещества, тяхното влияние и дългосрочно отражение върху човешкия организъм. Организирани бяха и различни демонстрации, сред които откриване на наркотици от митничарското куче Епси. Бакалов обясни, че немската овчарка е подарък от Агенцията за борба с наркотици на САЩ /ДЕА/. Кучето е обучено в България, като има повече от 50 случая на разкрити наркотични вещества.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
26123 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пенсионерът

2017.01.11 | 16:59

2
А Журналятаааа,яко друсат Синтетика и Пишат Адските Тъпни!После се хилят на Тъпните си и Налитат на Козички и Овчици!:DDDDD
гост

2017.01.11 | 16:59

1
А къде е ДАНС,който се управлява от ДПС.

Добави коментар

Водещи новини