115 мигранти подали документи, че искат да се върнат в Афганистан

  • 05 декември 2016 13:50

  • 9248
  • 2
115 мигранти подали документи, че искат да се върнат в Афганистан
© Булфото

Като председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) мога да кажа, че ДАБ няма предвиден сега или за в бъдеще ангажимент да изгражда центрове от отворен тип. Това каза пред БНР председателят на Агенцията Петя ПървановаПетя Първанова Петя Първанова министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков от 12.

Присъствах на една от първите срещи между представители на всички бенефициенти от българска страна и Европейската комисия, където беше представена концепцията на държавата, а именно - капацитетът на Агенция за бежанците - 5 130 (вече 190 със затворения в Пъстрогор) места - с възможност да се разшири капацитета, без да се изгражда нещо допълнително до 6 000, остава такъв, какъвто е. Домовете на дирекция "Миграция" към Министерство на вътрешните работи ще създадат в рамките на своите териториални очертания също подобряване на капацитета и отделно се предвиждаше да се осигурят средства да се закупят фургони, фургонни селища, мисля, че бройката беше около 500, за осигуряване на така наречения "кризисен капацитет", заяви Първанова.

Центровете за временно настаняване не са лагери. По своята същност те са затворени и в тях се настаняват хора, попаднали на територията на страната, за които не е известно дали ще поискат статут на бежанци, уточни шефката на ДАБ.

За областните управители е предвидено по така наречения "Национален план за реакция при повишен миграционен натиск" да организират създаването на временни места за настаняване. Центрове не се предвижда да се създават. Тук само искам да кажа, че центрове към Държавна агенция за бежанците се създават с решение на Министерски съвет. Все още не е известно и къде ще бъдат изградени такива центрове за настаняване, допълни тя.

Доколкото съм запозната, говорим за 3000 места, но не и за обособяване на 1, 2 или 3 центъра. Това е от компетентност на държавата да реши дали ще направи 6 за по 500 души, или 3 по 1000 или 10 по 300, каза Петя ПървановаПетя Първанова Петя Първанова министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков от 12.

Местата за настаняване трябва да отговарят на минимални условия, добави тя. Според Първанова процедурата по доброволно връщане на мигрантите от Афганистан се развива „доста динамично през последната седмица“ и това може да намали или дори отмени нуждата от изграждането на такива центрове. От четвъртък до неделя 115 души са подали документи, че желаят да се върнат доброволно. Посолството на Кабул е декларирало, че може да обработва данните на по 20 лица дневно. 16 лица вече са отпътували за Афганистан, съобщи председателят на Агенцията за бежанците.

Ситуацията в бежанския лагер в Харманли е спокойна, декларира Първанова. Оградата е възстановена, а медицинските прегледи се извършват нормално, уточни тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9248 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
нм

2016.12.05 | 23:59

2
Или те отдавна искат да си отидат ама не ги пускате щото ЕС нема да даде кинти. "парите или народа" дай парите народа да го духа.

2016.12.05 | 23:59

1
Samo 115 !!!! A kakvo sthte gi pravime drugite. Boiko grabna parite, a na nas ostaviha migrantite da ne iznasilvat i ubivat.

Добави коментар

Водещи новини