Вижте тези ценни съвети за безопасно шофиране при сняг и лед (видео)

  • 02 декември 2016 08:42

  • 196
  • 2
Вижте тези ценни съвети за безопасно шофиране при сняг и лед (видео)
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Казват, че през  зимата на пътя трябва да очакваме неочакваното. Именно за това екип на Нова телевизия и осемкратният национален рали шампион Димитър Илиев дадоха няколко съвета за безопасно шофиране  при зимни условия в репортаж за „Здравей, България“.

Правило номер 1. Преди да излезем на пътя през зимата, задължително автомобилът ни трябва да е напълно оборудван. Дори да сме презапасени.
„Да имаме вериги, да имаме лопатка, с която да се откопаем. Не е  достатъчно само да изчистим стъклото пред нас, трябва да изчистим и снега, който е върху автомобила, защото може този сняг да изхвърчи и да удари някой”, обяснява Димитър Илиев. „Задължително трябва да си носите ръкавици през зимата и кабели”.
По думите му абсолютно погрешно е да си мислим, че ако караме автомобил 4х4, не е нужно да сменяме гумите със зимни.
Разликата между спирането с летни и зимни гуми е 14 метра или 15 крачки.

И ако през топлите месеци дистанцията от автомобила пред нас трябва да е поне 3 секунди, през зимата нещата се променят и дистанцията трябва да е около 4-5 секунди. Ако пред нас има камион, може да стигне до 9 секунди.
Когато ни се наложи да спрем под наклон на път, който е със сняг и лед често след това тръгването се оказва проблем. 
„Когато сме в такова място и потеглим с много газ изобщо не можем да потеглим. Тъй като вече отдолу сме направили петна лед трябва задължително да излезем от тях, единственият начин е назад. Намирам място, което не е заледено, след което тръгвам на първа и потеглям без изобщо да подавам газ”, обясни Димитър Илиев.  

И накрая пътищата, които не се почистват обикновено стават в коловози. Съветът на Димитър Илиев  е да не се опитваме да излезем от тях, а просто да оставим колата да се движи по вече отъпканите следи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
196 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Като не можеш да караш

2017.01.06 | 22:21

2
недей при сняг и лед!!!
Бай Шиле

2017.01.06 | 20:06

1
Акъл не ща, пари ми дай.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини