Магията на един изчезващ свят (снимки)

  • 24 ноември 2016 11:15

  • 80956
  • 8
Магията на един изчезващ свят (снимки)
© Нора Виткова

Само на 3 км от Мелник се намира село Златолист - един изчезващ свят на порутени къщи, пустеещи дворове, чудеса и легенди. Селото се е сгушило в Санданско-Петричката котловина, в югозападното подножие на Пирин планина на 32 км югоизточно от град Сандански.

От Мелник до селото има екопътека, която продължава до Роженския манастир. 


Преходът до там включва тесни пътечки през вълшебна гора, зелени полянки, дървета отрупани с райски ябълки,  една църква, и вино. 
Навремето селото се е наричало Долна Сушица - заради летните горещини, и липсата на вода.

И до днес там няма водопровод. Вода може и да няма, но вино има в изобилие в мелнишкото селце.

Няма по-гостоприемни хора от хората на село. Такива са й възрастните баба и дядо, които срещнахме сред старите, рушащи се къщи на Златолист. Канят ни в двора си да опитаме от виното им. Ама ние сме много, казваме им, а баба Иванка ни успокоява: Нищо, имаме вино да се "баняме".  Разказва ни, че някога дядо й чул песента на кукувица и казал: "Един ден селото ке се запусте".

И наистина  -  7-8 души живеят сега в Златолист, избягали младите в Сандански, в големите в градове, в Гърция.
 Изпари се България, казват ни.
Само по Гергьовден селото се пълни с коли. 

Историята на Златолист е свързана с една друга история - тази за Преподобна Стойна. В нощта срещу  празника в църквата "Свети Георги" в селото се събират хиляди хора и ставали чудеса.

Тук в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна, която се смята от местните хора за светица и предшественица на Ванга.

Светата обител е построена през 1857 година. В нея е запазена килията, която е обитавала монахинята. До вратата й има масичка, върху която е поставена книга. В нея вярващите пишат своите желания. В средата на храма, под купола, пък има мраморна плоча с двуглав орел.

Силната енергия се усещала най-много в навечерието на Гергьовден. Стотици поклоници спят в храма с надежда за изцеление и помощ.
Разказаха ни историята за човек, след катастофа, който в продължение на 10 нощи спал на гроба на Преподобна Стойна, за да се излекува. В храма ходели и бездетни хора, за да се молят и чудото ставало.




В двора на манастира има чинар на 1300 години, окичен с мартеници, а хората оставят бележки с желанията си и надеждата те да се сбъднат.

Това са само част от тайните на Златолист - скрит в подножието на Пирин.

Това е място, сякаш извадено от миналото, до което няма път, но още е живо.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
80956 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2016.12.27 | 11:49

7
Има на кого да благодарим за тая разруха - ЕС и сращ!
Alex

2020.07.06 | 21:35

8
Благодари на русия!
Budinov

2016.12.27 | 11:49

6
И сега пак за некакъв идиот ес и сащ виновни.Виновен е най вече мързела и навика от комунистическото време да се имитира трудова заетост за да покажем на запада че при нас няма безработица.Още има живи хора и помнят светлото бъдеще с което баламосваха масите.Чалга и кюфтета.Кой направи от една аграрна страна "индустриална" бе бетонни глави червени,кой питам сащ и ес ли!!!!!!
Петър Запрянов

2016.12.27 | 11:49

5
Аграрна страна с магарета и волове ли Буденов.Не те знам на колко години си но не си в час.Та това което мързеливите сме направели 26 години не можете да го унищожите.Та тези мързеливите бяха направели където има живи хора да има поминък.А относно чалгата това е музиката на демокрацията ви.Човека е живо същество и основното е да живее сносно. И изобщо не го интересува нито демокрацията ви, нито лудата америка и европа.
.

2016.12.27 | 11:48

4
За съжаление всичко е в София. Ето това е истината! Тези красиви места може да ги посещаваме събота и неделя и сме обратно в София, нали ?

2016.12.23 | 14:09

3
План Ранът,с Герб,бсп,ндсв,атака,сдс,дпс,вмро,и всички останали,съсипаха,България.И Иван Костов

2016.12.23 | 14:06

2
Сърцето ми се къса като гледам тази съсипана България, а съсипниците й да горят във вечен огън!

2016.12.20 | 00:31

1
Da,za sajalenie ima mnogo takiva mesta v krasivata ni Balgariq,no ..... sasipaha darjavata .

Добави коментар

Водещи новини