Прокуратурата изчакала да минат изборите, за да повдигне обвинения на Москов

  • 22 ноември 2016 07:40

  • 4599
  • 4
Прокуратурата изчакала да минат изборите, за да повдигне обвинения на Москов
©

Обвиненията срещу здравния министър в оставка Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва са за извършени три престъпления – две по служба и едно за безстопанственост. Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

В престъпленията по служба Москов е бил подпомаган от зам.-министър Адам Персенски. Касае се за взаимните споразумения за дарения на ваксини между България и Турция, уточни Арнаудова.

Тя посочи, че не е имало разрешение от Изпълнитeлната агенция по лекарства за разпространение на ваксините "Пентаксим" и "Еувакс" на територията на България.

"Пентаксим" е разпространена на територията на страната, но няма доказателства, че е вредна на този етап. Ваксината "Еувакс" съдържа веществото тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България, заяви Арнаудова.

Тя обясни, че при износа и при вноса Москов не е изпълнил служебните си задължения, не се е съобразил с правилата в закона за начина на вноса на ваксините. Така се е стигнало до ситуацията, в която Изпълнителната агенция по лекарства не е издала разрешение за осъществяване на този внос.

Обвинението за безстопанственост касае различна ваксина, произведена от държавното дружество "Бул Био" – "Тетадиф". Получен е сигнал и в база на фирмата в столичния кв. "Люлин" са намерени 1 млн. ваксини, за които няма издадено разрешително за производство от Изпълнителната агенция по лекарствата. Стойността им е над 110 000 лв. Москов не е упражнил достатъчен контрол върху длъжностните лица по случая, заяви говорителят на държавното обвинение.

Наблюдаващите прокурори по разследването за ваксините от Турция са взели решение за повдигане на обвинения на здравния министър в оставка Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва и на заместника му Адам Персенки още в края на септември, но са решили да го отложат, след като приключи кандидатпрезидентската кампания, каза пред БТВ Арнаудова. „Никой не е изчислявал дали някой ще си подаде оставка след кандидатпрезидентската кампания”, категорична беше тя.

Прокуратурата е сезирана миналата година, а тази година през април беше образувано досъдебното производство. От април до края на септември бяха събирани множество доказателства, припомни Арнаудова.

„Факт е, че напоследък изключително често действията на прокуратурата се политизират. Използват се за политическо говорене, а никой прокурор в страната не би искал да получава необосновани обвинения, че помага политически на един или друг кандидат”, поясни тя. Разследването продължава с интензивни темпове, каза още Румяна Арнаудова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4599 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
САМО ПИТАМ

2016.11.24 | 09:40

4
А кога Борисов, Цацаров и Искров ще бъдат обвинени в не упражнен контрол за безстопанственост на 4 млрд. в КТБ?
d

2016.11.24 | 09:40

3
Тези ваксини са дарени на Турция, но не са произведени у нас безплатно. Българското министерство е платило на "наша" фирма да ги произведе и Москов си е прибрал комисионните за уредената поръчка.
БАЙ ГАН

2016.11.24 | 09:40

2
АЛА - БАЛА.... много шум и накрая нищо...пак раята ше плаща и тва е !!!

2016.11.23 | 08:58

1
скоро гергов ще си прибере свинята

Добави коментар

Водещи новини