Кризисна трапезария в Русе разкрива БЧК

  • 15 ноември 2016 15:22

  • 937
  • 0
Кризисна трапезария в Русе разкрива БЧК
© Булфото (архив)

Кризисната трапезария за бездомни на БЧК в Русе ще заработи в края на месеца, в зависимост от климатичните условия. Това съобщи директорът на червенокръстката организация в крайдунавския град д-р Руденко Йорданов.

Той обясни, че е осигурен финансов ресурс в размер на около 10 000 лева за храна и санитарни пакети. Капацитетът на трапезарията, работеща от няколко години през зимата, е за около 40 души на ден, като се е случвало да поеме и повече хора. През идната седмица доброволци ще обхождат местата, които се обитават от бездомни.

Трапезарията ще работи до средата на февруари или до края на големите студове.

Йорданов участва в съвещание при областния управител на Русе Стефко Бурджиев по повод на готовността на институциите за работа при екстремни зимни условия.

Той посочи, че в областта са подготвени два кризисни пункта за бедстващи - по пътя Русе-Разград, край село Бъзън, и по пътя Русе-Бяла, край град Бяла. Има създаден и нов опорен пункт в базата на БЧК в Пиргово, който е с условия за настаняване на бедстващи или на спасителни екипи, нуждаещи се от временен отдих и подслон. Той е оборудван за около 16 души - снабден е с отопление, осветление, храна.
По време на съвещанието стана известно, че областта е готова да посрещне зимата, като само няколко общини не са сключили все още договори със снегопочистващи фирми, но това предстои до дни.
През тази зима Дунав мост ще се почиства от румънската страна. През миналия сезон ангажиментът е бил на България. Според подписан протокол между двете държави почистването се осъществява на ротационен принцип.

Последвайте канала на

Десислава Станева
937 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини