"Сладко хоро" се изви в Борисовата градина в подкрепа на диабетиците (видео)

  • 12 ноември 2016 14:55

  • 84555
  • 0
"Сладко хоро" се изви в Борисовата градина в подкрепа на диабетиците (видео)
© БТВ

„Сладко хоро” се изви в Борисовата градина в София. Инициативата е по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. Организирана е от родители на деца с диабет и се провежда в няколко града в страната.

Световният ден за борба с диабета беше отбелязан и с 5-километров маратон в четири града едновременно.

Точно в 10 ч. часа в Южния парк в София стартира надпреварата, за да научи и страдащите от заболяването, и тези, които искат да се предпазят, че спортът е най-добрата превенция, съобщава БТВ.

Каузата "Променяме диабета" е под патронажа на датския посланик в София.

През целия ден на входа на парка ще работят пунктове, в които всеки желаещ ще може да измери кръвната си захар и теглото, и да получи съвет от специалисти ендокринолози.

Плевен също се включи в инициативата. Стотици хора засегнати от диабет, техни близки, роднини и приятели, извиха на централния площад "Възраждане" в града "Сладко хоро" под мотото "Диабетът не ни спира".

Инициативата бе на сдруженията "Култура без граници" и "Диабет", подкрепени от фолклорен клуб "Българско хоро" и община Плевен. Каузата е да покажем, че диабетът не е присъда и че човек може да му се противопостави със двигателен и хранителен режим, каза Даниела Илиева от сдружение "Диабет", която от 40 години е засегната от заболяването, но поведе площадното "Сладко хоро". Веселка Генчева от "Култура без граници", заяви, че появата на диабет в семейството й е променила начина на живот с борбата да се продължи напред.

Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев поздрави участниците в проявата, която бе организирана по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета - 14 ноември. Съобщени бяха тревожни данни, според които на всеки 10 секунди от диабет се разболява един човек по света, а прогнозите за 2030 година са, че засегнатите хора на Земята ще бъдат над 500 милиона, предаде БТА.

Наднорменото тегло, начинът на живот, хранене, движение и стресът са сред основните фактори, а танците са приятният начин човек да се противопостави с успех на това състояние, е убедена Олга Мустакова от клуб "Българско хоро". По инициатива на синът й Георги Мустаков с участието на професор фотограф Илка Антонова и Иван Иванов на площада бе подредена фотоизложба със 17 фотоси на хора, засегнати от диабет, които бяха изпратили свои послания със снимките как човек да се бори със заболяването.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
84555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини